fbpx

Як Україна готувала контрнаступ: The New York Times розкриває секрети

Діліться інформацією з друзями:

За словами американських чиновників, стратегія стрімких військових здобутків України в останні дні почала формуватися кілька місяців тому під час серії інтенсивних розмов між українськими та американськими офіційними особами про шлях вперед у війні проти Росії.

Пише The Times

Контрнаступ — який цього літа було переглянуто від початкової форми після термінових обговорень між високопоставленими американськими та українськими посадовцями — досяг успіху, що перевищив більшість прогнозів. Українські війська знищили російське командування та контроль і, схоже, готові скористатися своїм прогресом на північному сході країни та в іншій кампанії на півдні.

Початок

Робота почалася незабаром після того, як президент України Володимир Зеленський сказав своїм генералам, що він хоче зробити драматичний крок, щоб продемонструвати, що його країна може дати відсіч російському вторгненню. За його наказом українські військові розробили план широкого наступу на півдні, щоб повернути Херсон і відрізати Маріуполь від російських військ на сході.

Українські генерали та американські чиновники вважали, що така широкомасштабна атака призведе до величезних втрат і не зможе швидко повернути великі території. Українці вже зазнавали сотень втрат на день у конфлікті, який перетворився на жорстокий. Російські війська зазнавали подібних втрат, але все ще повільно просувалися вперед, спустошуючи українські міста на сході Донбасу.

Довгий час не бажаючи ділитися деталями своїх планів, українські командири почали більше відкриватися представникам американської та британської розвідок і шукати поради.

Джейк Салліван, радник з національної безпеки, і Андрій Єрмак, головний радник пана Зеленського, неодноразово говорили про планування контрнаступу, за словами високопоставленого чиновника адміністрації. Генерал Марк А. Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, і старше українське військове керівництво регулярно обговорювали питання розвідки та військової підтримки.

А в Києві українські та британські військові продовжували співпрацювати, поки новий американський аташе з питань оборони Бриг. Генерал Гаррік Хармон розпочав щоденні зустрічі з вищим офіцерським складом України.

Час мав вирішальне значення, вважали офіційні особи США та України. Щоб здійснити ефективну контратаку, українцям потрібно було рушити до першого снігу, коли президент Росії Володимир В. Путін зможе використати свій контроль над поставками газу для тиску на Європу.

Критичний момент

Ця розповідь про підготовку до контрнаступу базується на інтерв’ю з кількома високопоставленими американськими посадовцями та іншими особами, поінформованими про секретні переговори між Вашингтоном і Києвом, які допомогли українським командирам сформувати битву. Багато хто говорив на умовах анонімності через таємний характер переговорів.

Американські офіційні особи не наважувалися оцінювати повний вплив контрнаступу, бажаючи побачити, як він розвиватиметься далі. Поки що перевага у Києва.

Один критичний момент цього літа стався під час військової гри з представниками США та України, метою якої було перевірити успіх широкого наступу на півдні. Навчання, про які раніше повідомляв CNN , показали, що такий наступ не вдасться. Озброївшись американським скептицизмом, українські військові повернулися до пана Зеленського.

«Ми зробили деякі вправи з моделювання та настільні вправи», — сказав у телефонному інтерв’ю Колін Кал, керівник політики Пентагону. «Цей комплекс навчань показав, що певні напрямки контрнаступу, ймовірно, будуть більш успішними, ніж інші. Ми надали цю пораду, а потім українці засвоїли це і прийняли власне рішення».

Ставки були величезні. Україні потрібно було продемонструвати, що це не стане ще одним замороженим конфліктом і що вона може повернути собі територію для морального духу свого народу та підтримки Заходу.

США посилює передачу розвідданих Україні

Упродовж серпня за дорученням українців офіційні особи США посилювали передачу розвідданих про позицію російських військ, висвітлюючи слабкі місця в російській лінії. Розвідка також показала, що Москві буде важко швидко посилити свої війська на північному сході України або перекинути війська з півдня, навіть якщо вона виявить підготовку українців до контрнаступу.

«Ми бачили той факт, що росіяни фактично передислокували багато своїх найкращих сил на південь, готуючись до іншого контрнаступу, який розпочали українці», — сказав пан Кал. «Тож у нас були підстави вважати, що через постійні моральні проблеми та тиск з боку українців можуть існувати осередки російської армії, які є дещо крихкішими, ніж це здається на папері».

Замість одного великого наступу українські військові запропонували два. Перший, у Херсоні, швидше за все, потребує кількох днів або тижнів, перш ніж отримати драматичні результати через концентрацію російських військ. Інший планувався під Харковом.

Разом Британія, Сполучені Штати та Україна провели оцінку нового плану, намагаючись ще раз розігнати його. Цього разу офіційні особи з трьох країн погодилися, що це спрацює — і дасть пану Зеленському те, чого він хотів: велику, явну перемогу.

Але план, за словами офіцера генерального штабу в Києві, цілком залежав від розміру та темпів додаткової військової допомоги від Сполучених Штатів.

Військова допомога

Україна, колишня радянська республіка, яка використовувала старішу радянську зброю, вичерпала більшу частину своїх боєприпасів. Навчитися використовувати нові системи озброєння в розпал війни важко. Але поки що ризикований крок виявився вдалим. Понад 800 000 снарядів 155-міліметрової артилерії, наприклад, було відправлено до Києва, допомагаючи підживлювати його поточні наступальні дії. Тільки Сполучені Штати виділили понад 14,5 мільярдів доларів військової допомоги з початку війни в лютому.

За словами українського офіцера, перед контрнаступом Збройні сили України надіслали Сполученим Штатам детальний перелік озброєння, необхідного для успішного виконання плану.

Спеціальна зброя, як-от високомобільна артилерійська ракетна система, або HIMARS, має величезний ефект на полі бою. Кожна ракета із супутниковим керуванням, яку запускають ці ракети-носії під назвою GMLRS, містить боєголовку з 200 фунтами вибухівки, і протягом останніх тижнів українські війська використовували їх для знищення понад 400 російських складів зброї, командних пунктів та інших цілей, заявили американські чиновники. сказав.

Нещодавно українські війська поставили на винищувачі МіГ-29 радянської розробки ракети повітряного базування HARM, надані США, чого ніколи не робила жодна авіація. Ракети особливо ефективно знищували російські радари.

«Ми бачимо реальні та вимірні вигоди від України у використанні цих систем», — сказав генерал Міллі минулого тижня в Німеччині на зустрічі 50 країн, які допомагають Україні військовою та гуманітарною допомогою. «Вони відчувають великі труднощі з поповненням своїх сил і компенсацією своїх бойових втрат».

Українські та американські офіційні особи заявили, що оголошення Пентагону про нові поставки зброї та боєприпасів із американських запасів тепер щотижня або раз на два тижні додали впевненості старшим командирам Києва для планування комплексних одночасних наступальних дій.

«Важливість західної військової підтримки полягає не лише в конкретних системах озброєнь, але й у гарантії та впевненості, які українці можуть використовувати у своєму майбутньому плануванні», — сказав Джек Уотлінг, старший науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних збройних сил у Лондоні, який нещодавно повернувся з України.

У той час як українські солдати просувалися в райони на північному сході на вихідних, російські війська розпалися. У деяких місцях навколо Харкова російські війська просто пішли з бою, залишивши техніку та боєприпаси, за словами представників оборони США.

Напад на Херсон ніколи не був фінтом чи диверсією, стверджують люди, ознайомлені з планом. І їй вдалося змусити Москву відкласти фіктивне голосування щодо того, чи хочуть частини Херсонської області приєднатися до Росії. Але, як і очікувалося, контрнаступ рухається повільніше з огляду на значно більшу чисельність російських сил там порівняно з Харковом.

Зрештою, українські офіційні особи вважають, що для досягнення довгострокового успіху потрібен прогрес у досягненні початкових цілей відкинутої стратегії, включаючи повернення атомної електростанції в Запоріжжі , відсікання російських сил у Маріуполі та відкидання російських сил у Херсоні через річку Дніпро, американські офіційні особи. сказав.

Росія була ослаблена. Не виявивши нагромадження України навколо Харкова, російські військові продемонстрували некомпетентність і відсутність надійних розвідувальних даних. Його командування та контроль були знищені, і він має проблеми з постачанням своїх військ, що дає Україні можливість найближчими тижнями, заявили офіційні особи США.

Хоча Україна може мати можливість відвоювати більше території на сході, офіційні особи США та України кажуть, що південь є найважливішим театром війни.
«Херсон і Запоріжжя, ймовірно, є потенційними цілями», — сказав Майкл Кофман, директор з досліджень Росії в науково-дослідному інституті оборони CNA. «Ми можемо побачити подальші операції української армії для досягнення там прориву в майбутньому».

План, який виник під час обговорень в середині літа, значною мірою покладався на дані розвідки США та високотехнологічну зброю. Але американські чиновники наполягають, що заслуга в наступі повністю лежить на пані Зеленському та українських військових, які привели відносно невеликі сили в Харкові до величезної перемоги.

«Поки що ніхто не веде футбол», — сказав пан Кал. Але, додав він: «Я думаю, що це справді демонструє світові, що українці здатні проводити складні наступальні операції».