fbpx

В Верховній раді пропонують скасувати свята 8 березня, 1 та 9 травня

Діліться інформацією з друзями:

Нардепи розробили законопроєкт зі змінами до КЗпП, в якому йдеться про скасування святкуваня 8 березня, Першотравня та Дня перемоги. Відповідний законопроект вже з’явився на сайті Верховної Ради.

Група народних депутатів 13 лютого зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят”.

Вони пропонують внести зміни до Кодексу законів про працю України, встановивши нові українські свята і зробивши їх офіційними вихідними днями.

Йдеться про:

  • 25 лютого – День української жінки (День народження Лесі Українки);
  • 9 березня – Шевченків день (День народження Тараса Шевченка);
  • друга неділя травня – День матері;

змінити свята

Крім того, депутати пропонують скасувати як офіційні вихідні дні такі свята як 8 березня, 1 і 9 травня.

У пояснювальній записці до законопроєкту необхідність його прийняття мотивують тим, що:

  • досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий “Міжнародний жіночий день”, встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок, і впроваджений за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року (доцільніше відзначати “День української жінки” в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки);
  • у березні необхідно відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка в день його народження, 9 березня;
  • для уникнення економічних втрат через ще один вихідний слід усунути інші комуністичні рудименти – насамперед 1 травня (так званий “День праці”), який використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху (де теж був офіційним святом), натомість на офіційному рівні слід визнати “День матері”, який вже більше ста років традиційно святкується українцями;
  • у травні також слід позбутись минулих рудиментів щодо святкування “Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні” 9 травня, що використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами “боротьби з нацизмом і фашизмом” (закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня, однак це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих, тому нардепи пропонують залишити лише “День пам’яті та примирення” 8 травня, без вихідного дня).

“Зараз українська нація переживає період відродження, звершилася Революція Гідності та ведеться запекла війна з агресором – російською федерацією. Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що вимагає закріплення і на символічному рівні державного календаря, покінчивши з нав’язаними традиціями минулої спадщини”, – зазначають автори документа.

У разі прийняття даного закону він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також: У Міністерстві оборони кадрові зміни