fbpx

В Квасилові вшанували пам’ять земляків-чорнобильців

Діліться інформацією з друзями:

26 квітня, 37-мі роковини з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС. Ця жахлива трагедія у далекому 1986-му році сколихнула увесь світ своїми масштабами та наслідками. Лише з невеличкого за кількістю населення Квасилова, до участі у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було мобілізовано близько сорока осіб.

Станом на сьогодні, у селищі проживає 15 ліквідаторів. Окрім того, вдови постраждалих, добровільно переселені громадяни. Таких нараховується до 50-ти осіб.

Аби вшанувати пам’ять своїх земляків, 25 квітня школярі Квасилівського ліцею та професійного ліцею селища о 21:00 запалили символічні лампадки та свічки поблизу пам’ятного знаку потерпілим від аварії.

Один із квасилівських ліквідаторів – Олег Клікоцький. Як пригадує пан Олег, вони були у складі зведеного загону Рівненського району УМВС. У коло їхніх обов’язків входило патрулювання 30-ти кілометрової Чорнобильської зони та захист майна евакуйованих мешканців від мародерства.

«Везли нас туди на п’ять днів. Втім, довелося пробути майже місяць: без належних засобів захисту та гігієни, харчування. Проживали у військово-польових умовах та до кінця не усвідомлювали усі наслідки трагедії, насамперед для свого стану зодоров’я.
Зараз маємо війну і, на превеликий жаль, чорнобильці, воїни-афганці поступово забуваються суспільством. Щороку нас стає все менше і менше. Дуже хочеться, щоб сучасна молодь пам’ятала цю сторінку історії аби подібне ніколи не повторилось знову», – розповів Олег Клікоцький (на фото зверху).

Квасилівських ліквідаторів везли в Чорнобиль на п’ять днів

Старості Квасилова Віті Кисільовій у 1986-му році було лише десять років. Пані Віта разом зі своїм однокласниками і донині завдячують тодішній шкільній медсестрі, яка вчасно роздала учням йод і пояснила як його правильно вживати. – Хто її послухав, той не мав проблем із щитовидною залозою, – пригадує староста.

«Багато іноземних експертів попереджали нас про те, що ми лише згодом відчуємо на власному стані здоров’я, що таке Чорнобильська катастрофа … І вони були праві. Ліквідатори, яким вдалося вижити у тому пеклі і які повернулися додому, почали хворіти. Різні захворювання і групи інвалідності їм встановлювали, пов’язуючи із Чорнобильською катастрофою. Адже всі розуміли, що, приміром, онкозахворювання напряму пов’язані із катастрофою», – поділилась своїми спогадами староста Квасилова Віта Кисільова.

Квасилівських ліквідаторів везли в Чорнобиль на п’ять днів

Сьогодні в громаді про ліквідаторів не забувають та всіляко підтримують. Районна спілка «Союз Чорнобиль» після приєднання селища до Рівного об’єдналась із міською. Департамент соціальної політики призначає виплати і матеріальні одноразові допомоги, також учасники ліквідації та їх родини користуються всіма пільгами на комунальні послуги, передбачені чинним законодавством.

Втім, чи достатньо цього сьогодні і чи належно підтримуються ліквідатори та їх родини, – питання риторичне…

Читайте також: У Російському культурному центрі Кіпра виникла масштабна пожежа (ВІДЕО)