fbpx
розумова втома

Розумова втома та як з нею “боротися”

Діліться інформацією з друзями:

Розумова втома може бути спричинена різними факторами, такими як тривала робота на комп’ютері, напружена розмова з колегами або клієнтами, багато задач, що вимагають концентрації, та недостатня кількість сну.

Чому після довгої розумової роботи людина відчуває фізичну втому?

Розумова робота може бути дуже інтенсивною, змушуючи мозок споживати велику кількість енергії. Коли ми старанно працюємо розумом, ми використовуємо безліч процесів, таких як концентрація, аналіз, синтез, обробка інформації, прийняття рішень та інші. Всі ці процеси споживають велику кількість глюкози – головного джерела енергії для мозку.

Коли ми працюємо розумом протягом тривалого часу, рівень глюкози в крові може знижуватися, що викликає почуття втоми та слабкості в організмі. Крім того, наш мозок виробляє різні хімічні речовини, такі як нейротрансмітери, які можуть впливати на фізичний стан організму та викликати почуття втоми.

При фізичній праці втома викликається змінами як у м’язовій тканині, так і в центральній нервовій системі — насамперед у структурах, залучених до управління рухами. А розумова робота вимагає більш менш постійної пози, що призводить до статичної втоми скелетних м’язів, а також застою крові і тканинної рідини в нерухомих частинах тіла. Це створює відчуття, подібні до відчуття фізичної втоми.

Таким чином, розумова робота може викликати фізичну втому через високий рівень споживання енергії мозком, змін хімічних процесів в організмі та напруження м’язів, спричинених нерухомим становищем під час роботи.

Що пропонують спеціалісти для подолання розумової втоми?

  1. Робіть перерви

Можна відчувати себе менш виснаженим, якщо робити короткі перерви під час довгої розумової роботи. Тривалість відпочинку кожен визначає індивідуально. Деякі люди люблять використовувати техніку «Помодоро», яка передбачає чергування робочих інтервалів по 25 хвилин з п’ятихвилинними перервами на відпочинок.

Ось як це працює:

  • Встановіть таймер на 25 хвилин.
  • Зосередьтеся на одній меті весь час.
  • Зробіть 5-хвилинну перерву, коли спрацює таймер.
  • Після четвертого 25-хвилинного блоку зробіть перерву на 15‒30 хвилин.

Повторюйте цей цикл до завершення завдання (або до закінчення робочого дня). Ця стратегія дозволяє зосередитися на задачі, виконуючи їх у короткі та продуктивні інтервали, та дозволяє мозку регулярно відпочивати, щоб уникнути розумової втоми.

  1. Станьте фізично активним

Під час перерв між розумовою працею бажано робити фізичні вправи або робити короткі та швидкі прогулянки.

  1. Знайдіть спосіб розслабитися

Важко повністю уникнути психічного виснаження. Лікарі пропонують медитацію. Це може бути заняття йогою. Якщо ви віруюча людина, то варто поспілкуватися зі своїм духовним наставником. Урешті-решт, можна подивитися кінокомедію, поспілкуватися з друзями, родиною чи психологом, якщо вам потрібна підтримка.

  1. Спробуйте виспатися

Сон допомагає відновлювати сили та боротися зі стресом. Практично всі заспокійливі препарати з аптеки мають негативні побічні ефекти, особливо за тривалого використання.

Читайте також: Побороти тривожність за хвилину: рівненська тренерка з йоги порадила дієву техніку