fbpx
Український художник відмовився отримувати премію миру разом із російською письменницею

Український художник відмовився отримувати премію миру разом із російською письменницею

Діліться інформацією з друзями:

Оргкомітет Премії миру імені Еріха Марії Ремарка повідомив, що цього року нагороду отримає російська письменниця Людмила Уліцька, яка з березня 2022 року проживає в Берліні, а український художник Сергій Майдуков буде нагороджений спеціальною премією.

Майдуков відмовився отримувати нагороду разом з Уліцькою і отримає її пізніше, пише Lb.ua із посиланням на сайт премії.

«Ми хотіли б, щоб цьогорічна Премія миру імені Ремарка була зрозуміла як знак надії: логіка війни не повинна мати останнє слово. Останнім словом має бути мова людства, яка також об’єднує людей ворогуючих держав. Війна не повинна заглушити мову літератури та мистецтва», — заявила голова журі Премії миру імені Еріха Марії Ремарка, професорка, докторка Сузанна Менцель-Рідль, президентка Університету Оснабрюка.

Премію миру імені Ремарка вручають кожні два роки з 1991 року в німецькому Оснабрюку, на батьківщині відомого письменника. Цього року відбулася 16-та церемонія нагородження, лауреат якої отримає 25 000 євро.

Спеціальною премією цього року був нагороджений український карикатурист Сергій Майдуков. З початку повномасштабної війни Росії проти України його ілюстрації, що зображують зруйноване війною життя в Києві та інших містах України, друкували різні видання по всьому світу, зокрема ZEITmagazin, The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal та Опікун.

Як волонтер Майдуков побував в Ірпіні, Бучі та інших містах, що зазнали російської окупації, задокументувавши пережите у своїх малюнках. Деякі з його ілюстрацій будуть доступні для публіки на виставці, яка проходитиме паралельно з церемонією нагородження.

Майдуков написав організаторам подяку за надану честь, але попросив з розумінням поставитися до його неможливості бути присутнім на церемонії через обмеження на поїздки. Він приїде в Оснабрюк отримати нагороду в інший час. Крім того, Майдуков вважає за краще не бути присутнім на церемонії, оскільки не хоче бути присутнім на церемонії нагородження ще й з особистих причин: 

«Дбаючи про свою психіку, я уникаю зараз образ, російської присутності в моєму житті поки що достатньо, тому я б просто приїхав у інший день… Для мене буде честь приїхати, зустрітися з вами та командою наживо та сказати спасибі в прямому ефірі», — написав Майдуков.

Людмилу Уліцьку вважають однією з найважливіших сучасних письменниць Росії. Своє критичне ставлення до тодішнього радянського, а нині російського режиму вона висловлює в романах і оповіданнях. Вона також виступає проти нинішньої військової політики Путіна і була однією з підписантів відкритого листа, в якому війну проти України назвали «ганьбою», «людським божевіллям». Книги Уліцької заборонені в Росії з лютого 2023 року.

Читайте також: Королева Данії, через росіянку в журі, відмовилася від патронату відомої літературної премії