fbpx

Представники Литви не братимуть участь у сесії ОБСЄ, адже не хочуть бути в одній кімнаті з прихильниками путіна

Діліться інформацією з друзями:

Представники делегації Сейму Литви в Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) не приїдуть на зимову сесію у Відні.

Про це повідомляє сайт BNS з посиланням на заяву голову делегації Вілії Алекнайте-Абрамікене під час пресконференції в Сеймі в середу, 22 лютого.

Представники Литви не їхатимуть у Відень, адже вирішили не перебувати в одній кімнаті з прихильниками російського лідера Володимира Путіна та війни проти України.

«Цього разу ми не поїдемо на зимову сесію до Відня, наш мотив дуже простий – ми вважаємо, що Росія, яка перетнула всі можливі червоні лінії, не повинна брати участь у спільній дискусії з парламентарями інших країн, тим більше, що вона дуже образлива як політично, так і морально делегація України», – заявила Вілія Алекнайте-Абрамікене. 

Член делегації, голова Комітету з національної безпеки і оборони (NSDK) Сейму Лауринас Кашчунас заявив, що російська делегація в ПА ОБСЄ складається з «прихильників Путіна в Думі, які заявляють про статус війни». злочинці».

«Тому ми вирішили цього разу не бути з ними в одній кімнаті та одному місті», – сказав Кашчюнас.

“Дуже ймовірно, що в ці дні у Відні будуть виступи і провокації з боку акторів Думи, не тільки в виступах, а й на пресконференціях. Мабуть, вони намагатимуться пишатися тим, що приїхали і можуть собі це дозволити, попри те, що всі підлягають санкціям, а ми вирішили в цих іграх просто не брати участі», – сказав голова НСГК.

Представники сеймової делегації заявили, що домагалися, щоб російським представникам не видавали віз, а також пропонували перенести Асамблею і перенести її до Вільнюса, щоб сесія відбулася в Сеймі в березні, але без успіху.

«Австрія пояснює, що Відень, як Нью-Йорк і Женева, є столицею організації, і вона видає візи всім організаціям, запрошеним Парламентською асамблеєю. Це правда, і не можна звинувачувати лише австрійців у ситуації, яка сталася з нами», – сказала В. Алекнайте-Абрамікене.

Представники Литви раніше підтвердили, що бойкотуватимуть зимову сесію ПА ОБСЄ у Відні, після того, як Австрія дозволила приїхати на неї росіянам. У четвер і п’ятницю у Відні відбудеться зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ, присвячена річниці повномасштабної війни Росії в Україні.

Представники північноєвропейської, балтійської та польської делегацій ПА ОБСЄ, які раніше зустрілися у Вільнюсі, ухвалили заяву про те, що Росія повинна відповідати за свої дії в Україні та необхідно створити міжнародно-правовий механізм оцінки агресора. злочини.

Литва запросила колег із країн Північної Європи, Балтії та Польщі долучитися до бойкоту у разі участі Росії, але спільного рішення прийнято не було.

Після зустрічі, що відбулася минулого тижня, голова делегації Сейму заявив, що представники інших країн вирішили “воювати з росіянами в одному залі”.

Читайте також: Народився за два дні до російського наступу і вижив наперекір всім труднощам