Літо – сезон харчових отруєнь, адже при високій температурі продукти псуються набагато швидше. До того ж навколо стільки свіжих ягід, фруктів, споживання яких немитими може призвести до проблем.
Симптоми зазвичай починаються протягом одного-двох днів після вживання забрудненої їжі, але можуть з’явитися як через кілька годин, так і через кілька тижнів.
Можливі прояви:
- нудота,
- блювання,
- діарея, яка може містити кров або слиз,
- спазми й болі в животі,
- слабкість,
- втрата апетиту,
- лихоманка,
- озноб,
- біль у м’язах.
Як лікувати отруєння
Більшість симптомів минає сама по собі за 48 годин і не потребує спеціального лікування. Національна служба здоров’я Великобританії https://bit.ly/3hjT5OS дає такі рекомендації для полегшення стану пацієнта:
- пити багато води маленькими ковтками,
- якщо з’явиться відчуття голоду, їсти невеликі легкі страви: тости, сухарі, банани, рис,
- багато відпочивати,
- уникати алкоголю, кофеїну, газованих напоїв, гострої,
- якщо симптоми не минають упродовж кількох днів, слід звернутися до свого сімейного лікаря.
Коли слід звернутися до лікаря
Ви повинні зв’язатися зі своїм лікарем, якщо:
- ваші симптоми сильні – наприклад, якщо ви не в змозі стримувати рідини (постійне блювання);
- ваші симптоми не починають поліпшуватися через кілька днів;
- у вас є симптоми сильної дегідратації, такі як сплутаність свідомості, прискорене серцебиття, запалі очі і мало сечі або її відсутність;
- ви вагітна;
- вам більше, як 60 років;
- підозрюєте харчове отруєння у дитини;
- у вас хронічний стан, такий як запальна хвороба кишечника (IBD), захворювання клапанів серця, діабет або захворювання нирок
- у вас слабка імунна система – наприклад, через ліки, лікування раку або ВІЛ.
У цих ситуаціях ваш лікар може відправити пробу стільця на аналіз і призначити антибіотики, або вони можуть направити вас до лікарні, щоб за вами було уважніше.
Пам’ятайте, що отруєнь можна уникати, дотримуючись простих правил: ретельно мити руки з милом перед їжею, не менш ретельно мити фрукти та овочі, особливо якщо збираєтеся їсти їх сирими, готувати м’ясо, рибу та яйця при високих температурах, зберігати готову їжу лише в холодильнику та тримати сирі й готові продукти окремо.
Щоб постійно бути в курсі новин Вам підпишіться на наш Telegram