fbpx
Перелік осіб,

Порядок дій для отримання “Учасник бойових дій”

Діліться інформацією з друзями:

Для отримання “Учасника бойових дій” до комісії мають право звернутися командир військової частини та особисто військовослужбовець.

Роз’яснення надав Рівненський обласний ТЦК та СП.

ПЕРЕЛІК ОБОВ’ЯЗКОВИХ ДОКУМЕНТІВ, НЕОБХІДНИХ ДЛЯ ПОДАЧІ НА РОЗГЛЯД КОМІСІЙ:

Довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

В обов’язковому порядку не менш як один з таких документів:

  • витяги (копії) бойових донесень;
  • витяги (копії) з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • витяги (копії) з вахтових журналів;
  • копії польотних листів;
  • копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами  поранень, контузій, каліцтв, що були зазнані під час бойових дій.

Також можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, серед них:

  • копії рапортів командирів підрозділів (груп), екіпажів кораблів (катерів, суден забезпечення, літаків, вертольотів) про виконання бойових (службових) завдань (знищення, захват техніки або живої сили противника);
  • витяги з наказів Генерального штабу Збройних Сил України, командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів, Командувача об’єднаних сил, командувачів угруповань військ, командирів оперативно-тактичних угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань;
  • витяги з наказів (по стройовій частині) командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань, документи про направлення у відрядження до (з) районів виконання бойових (службових) завдань та інші.

* Для осіб, які перебували в полоні або в заручниках, матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.

* Згода на збір та обробку персональних даних;

* Дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см на матовому папері, зображення обличчя має займати 65-70 % фотокартки.

У разі якщо звертається особисто командир військової частини

Для надання статусу УБД командири військових частин у місячний строк після завершення особами виконання завдань зобов’язані подати на розгляд комісії довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони за встановленою формою та документи, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.

Документи які повинен подати комантир:

Довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком 6 до Постанови КМУ №413:

  • одного з таких документів: витягу (копії) бойових донесень, витягу (копії) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки),
  • витягу (копії) вахтових журналів, польотних листів,
  • витягу (копії) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Комісії вивчають документи, у разі потреби заслуховують пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та в місячний строк із дня надходження документів приймають рішення щодо надання статусу учасника бойових дій.У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій, має бути обґрунтоване рішення про відмову.

У разі якщо звертається особисто військовослужбовець:

КРОК 1:

Необхідно звернутись з рапортом до командира військової частини.

В рапорті необхідно зазначити, що з метою отримання статусу учасника бойових дій, особа просить надати необхідні документи, а саме: Довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком 6 до Постанови КМУ №413 одного з таких документів:

  • витягу (копії) бойових донесень, витягу (копії) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки),
  • витягу (копії) вахтових журналів, польотних листів,
  • витягу (копії) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

КРОК 2:

Далі звертаємось з пакетом документів до відповідної комісії за підпорядкованістю

На сьогоднішній день діють 18 комісій при:

  • Міністерстві оборони України;
  • Генеральному штабі Збройних Сил України;
  • Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту;
  • військовій частині А0515, А3771, і А0987, А1155, А5725, і А5833, А5509, А5617;
  • Командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України;
  • Командуванні Військово-Морських Сил Збройних Сил України;
  • Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України;
  • ОК «Північ»; «Південь»; «Схід»; «Захід»

КРОК 3:

Комісії вивчають документи, у разі потреби заслуховують пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та в місячний строк із дня надходження документів приймають рішення щодо надання статусу учасника бойових дій.

У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій, має бути обґрунтоване рішення про відмову.

КРОК 4:

Що робити якщо поданий рапорт не приніс результат:

  • Звертаємось з рапортом до вищого командира для отримання пакету документів.
  • Після чого звертаємось до комісії.

У разі якщо рапорт до вищого командира не приніс результату зобов’язуємо командира вчинити дії, в судовому порядку.

Механізм надання статусу УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ для особи, яка звільнена з військової служби.

КРОК 1:

Для отримання статусу УБД за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через ТЦК та СП потрібно звернутися до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку з заявою щодо розгляду питання отримання УБД.

КРОК 2:

Після чого ТЦК та СП звертається з запитом до військової служби для витрибування, а саме:

Довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком 6 до Постанови КМУ №413 одного з таких документів

  • витягу (копії) бойових донесень,
  • витягу (копії) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки),
  • витягу (копії) вахтових журналів, польотних листів,
  • витягу (копії) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

ВАЖЛИВО! У РАЗІ НАЯВНОСТІ У ВАС ВІДПОВІДНИХ ДОКУМЕНТІВ ЗАЗНАЧЕНИХ ВИЩЕ, ПОДАТИ ЇХ РАЗОМ З ЗАЯВОЮ ЩОДО РОЗГЛЯДУ ПИТАННЯ ОТРИМАННЯ УБД.

Також подаємо засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України, документа про присвоєння ідентифікаційного номера.

* Для осіб, які перебували в полоні або в заручниках, матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.

КРОК 3:

Після оформлення необхідного комплекту документів направляють на розгляд Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій.

Комісія зобов’язана в місячний строк з дня отримання від ТЦК та СП розглянути наданий пакет документів та вирішення рішення. У разі відмови в наданні  статусу учасника бойових дій, має бути обґрунтоване рішення про відмови.

КРОК 4:

Підрозділи соціального забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки після отримання рішення комісії про надання особі статусу учасника бойових дій організовують доведення рішення комісії до відповідної особи та організовують роботу з видачі посвідчення учасника бойових дій особисто заявнику.

У разі якщо військова частина не надає перелік документів за запитом ТЦК та СП, звертаємось до суду та витребовуємо документи через суд.

Читайте також: Під Новою Каховкою підірвався на міні російський пропагандист