fbpx

Набула чинності Угода між Україною та Туреччиною про взаємне визнання національних посвідчень водія

Діліться інформацією з друзями:

Із 10 січня 2023 року набула чинності Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія.

Повідомляє РСЦ ГСЦ МВС в Рівненській області

Це означає, що громадяни України, які переїхали на тимчасове або постійне проживання до Туреччини, можуть обміняти своє українське посвідчення водія на турецьке без складання теоретичних і практичних іспитів. Так само і громадяни Туреччини, які тимчасово або постійно проживають в Україні та мають турецьке посвідчення водія, можуть обміняти його без складання іспитів у сервісному центрі МВС.

Двостороння угода стосується посвідчень водія всіх категорій транспортних засобів.

Для обміну посвідчення водія громадяни України, які проживають в Туреччині, мають звертатись до місцевих управлінь населення надавши при цьому передбачений законодавством Турецької Республіки перелік документів. Після повернення на постійне проживання в Україну отримане відповідно до Угоди турецьке посвідчення водія без складання іспитів можна буде обміняти на національне посвідчення українського зразка.

Для обміну національного посвідчення водія, виданого в Туреччині, громадянин Туреччини має звернутись до будь-якого зручного сервісного центру МВС на території України та подати такі документи:

  • посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання;
  • копію довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків (ІПН);
  • медичну довідку про придатність до керування транспортним засобом (на час дії воєнного стану медична довідка не є обов’язковою);
  • турецьке національне посвідчення водія та його засвідчений переклад українською мовою.

Також треба сплатити за адміністративну послугу — 26 грн. та за бланк посвідчення водія — 243 грн.

Ця угода була підписана ще у 2020 році, але набрала чинності вона саме 10 січня 2023 року. Раніше для обміну турецького посвідчення водія громадянам Туреччини необхідно було складати іспити в сервісних центрах МВС, відповідно українці в Туреччині мали складати іспити в місцевих управліннях населення.

Читайте також: Відомий психотерапевт запропонував антистрес-вправи для дітей