fbpx
Умови виходу на пенсію змінилися: у 2024 році потрібно не менше 31 року страхового стажу

Умови виходу на пенсію змінилися: у 2024 році потрібно не менше 31 року страхового стажу

Діліться інформацією з друзями:

Від 2025 року вихід на пенсію для українців стане ще складнішим. Не кожен зможе дозволити собі вийти на заслужений відпочинок у 60 років через посилення вимог.

Відповідно до Закону України № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для призначення пенсії за віком громадянам, які досягають пенсійного віку (60 років для чоловіків та для жінок) у 2024 році, необхідно мати не менше 31 року страхового стажу.

Впродовж наступних п’яти років вимоги до кількості років офіційної трудової діяльності зростатимуть щороку на рік. Тобто тим, хто досягне пенсійного віку у 2028 році, необхідна для призначення пенсії тривалість страхового стажу становитиме 35 років.

Страховий стаж – це період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Якщо нарахована зарплата найманого працівника менша за мінімально вставлену законом, то роботодавець зобов’язаний донарахувати ЄСВ до мінімального страхового внеску.

Право не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового стажу. До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески.

Джерело: пресслужба Пенсійного фонду України

Читайте також: Довідки про студентів для ТЦК формуватимуться в єдиній базі