fbpx
Конгрес місцевих та регіональних рад.

Про фермерство і молокопереробний сектор на Рівненщині говорили на Конгресі місцевих та регіональних рад

Діліться інформацією з друзями:

Аграрний сектор Рівненщини забезпечує 18% валового регіонального продукту області, а 45% території займають сільгоспугіддя. Також близько половини мешканців регіону проживають в сільській місцевості. Водночас розвиток сільського господарства – це не лише насичення вітчизняного ринку, а й надходження від експорту, робочі місця та наповнення бюджету.

Про це йшлося під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

«Важливість агропромислового сектору на сьогодні важко переоцінити. Адже це про забезпечення продовольчої безпеки. В області є достатньо перспективних галузей АПК, які потребують більшої уваги та допомоги. Це і харчова промисловість, і переробка, і тваринництво. Великий потенціал має фермерство – на Рівненщині виробляють 300 тонн молока в день, при цьому потужності молокопереробних підприємств дозволяють збільшити обсяги виробництва молока в 4 рази. Це реальна можливість для зростання», – сказав начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Окремо йшлося про державні та обласні програми підтримки, а також від благодійних і міжнародних фондів. Зокрема, починаючи з 2022 року в Рівненській області запроваджено програму підтримки тваринництва. Як результат – у сільгосппідприємствах регіону зафіксували зростання обсягів виробництва м’яса на 23%, молока – на 13%.

«Розвиток тваринництва забезпечить нарощення поголів’я худоби. А це в значній мірі вирішить питання використання зерна, адже сьогодні існує проблема з експортом та суттєвим подорожчанням логістики», – зауважила директорка Департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько.

Голова Асоціації фермерів області Андрій Кузьмич повідомив, що незважаючи на складні економічні умови, за час війни жоден із фермерів Рівненщини не виїхав закордон і продовжує здійснювати свою діяльність. На сьогодні в регіоні працює понад 300 фермерських підприємств.

Захід відбувся за підтримки Програми розвитку ООН в Україні в межах проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України», що фінансується Урядом Великої Британії.

Джерело: Рівненська ОВА.

Читайте також: Земельну ділянку вартістю понад 4 млн грн повернуть громаді на Рівненщині