fbpx

Після пандемії ціни на продукти виростуть, – експерт

Діліться інформацією з друзями:

Після пандемії ціни на продукти неминуче виростуть і людям доведеться звикнути більше витрачати на їжу, прогнозує керівник одного з найбільших виробників харчових продуктів у світі, відомого, перш за все, своїм кетчупом Heinz.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, подорожчання круп, масла та інших інгредієнтів призводить до того, що світові ціни на харчові продукти досягли 10-річного максимуму.

За словами голови Kraft Heinz Мігеля Патрісіо, його компанія була змушена підняти ціни в декількох країнах через зростання інфляції практично скрізь у світі.

В Україні інфляція, за даними Держстату, за підсумками вересня 2021 року прискорилася до 11% та побила трирічний рекорд.

Під час пандемії в багатьох державах скоротилося виробництво сировини – від сільськогосподарських культур до рослинних масел. Локдаун і карантин призвели до обмеження як виробництва, так і поширення готової продукції.

А з відновленням економічного зростання постачальники не встигають за попитом, що веде до підвищення цін.

Підвищення заробітних плат та цін на енергоносії також збільшило навантаження на виробників.

Патрісіо вважає, що споживачам доведеться звикнути до вищих цін на харчові продукти, враховуючи, що населення світу зростає, а кількість земель, на яких можна вирощувати продукти харчування, – ні.

У більш довгостроковій перспективі потрібно вдосконалити технології для підвищення ефективності фермерських господарств.

Джерело: https://www.bbc.com/