fbpx

На Рівненщині можна збільшити перероблення молока ушестеро

Діліться інформацією з друзями:

Таку думку висловив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль під час міжрегіонального аграрного форуму «Ферми Перемоги 2023».

Говорить Віталій Коваль.

«Маємо спільно проаналізувати увесь цикл галузі. І мова йде як про мікро-, так і макробізнес. Бачимо, що з початком повномасштабного вторгнення пріоритети, механізми, логістика та ринки збуту сільськогосподарської продукції  змінилися. Сьогодні головний акцент усіх підприємств – це переробка. Розвантажуємо порти, склади, логістику, якими раніше рухалася наша сировина. Окрім того, по-іншому розраховуємо енергоефективність та експорт. Маємо об’єднатися у спільноти та нарощувати потужності. А держава та регіональна влада допомагатиме вам у цьому», – сказав очільник області.

На заході були присутні — аграрії, керівники молоко- та м’ясопереробних заводів, представники влади, донорських організацій, а також профільних асоціацій.

Нині в області 45 підприємств займаються молочним і м’ясним скотарством. Минулоріч завдяки фінансовій підтримці обласної комплексної програми, яка передбачає до  80% відшкодування вартості купівлі племінних тварин, поголів’я було збільшено на 259 голів високопродуктивних нетелів.

На форумі обговорили теми, які стосувалися конкурентоспроможного молочного скотарства, енергоефективності та енергобезпеки в тваринництві, а також нові виклики, можливості експорту та переробки продукції.

Говорить Андрій Дикун.

Голова ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Андрій Дикун зазначив, що молочна та аграрна галузь – це споріднений бізнес. Також додав, що з початком війни відбулися значні втрати в країні поголів’я корів. Але вже сьогодні пішов приріст і нарощення на 8,5%. Окрім того, вирівнюються  закупівельні ціни, у порівнянні з європейськими. При цьому наголосив, що наші можливості – технологічність і конкурентоспроможність.

Говорить Ольга Кашевська.

«На Рівненщині нині реалізується проєкт «Натуральне молоко», який допоміг закупити обладнання для лінії переробки. Це не лише інвестиції для бізнесу, а нові можливості, приклад співпраці влади та підприємства», – розповіла координаторка проєкту Програми розвитку ООН в Україні у Рівненській області Ольга Кашевська.

Нагадаємо, що Форум організовано Рівненською ОВА спільно з Програмою розвитку ООН в Україні у рамках проєкту «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку» за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, асоціацією виробників молока, агенцією регіонального розвитку.

Рівненська ОВА

Читайте також: За розбійний напад зловмисник відсидить за ґратами понад 10 років