Їжте більше буряків для серця, мозку та витривалості. Спортсмени все частіше вживають буряк – і ви також можете отримати користь від цього барвистого коренеплоду. Буряк може покращити здоров’я серця та мозку, витривалість і кровообіг.
Українці не можуть уявити свою кухню без червоного буряка, а значить без борщу, без хрону з буряком, без оселедця під шубою. Ще є й незаслужено призабутий буряковий квас, який колись був у багатьох господинь під рукою завжди. Але що ж саме робить червоний буряк не просто смачним, а й корисним? Що про це кажуть дослідники та науковці?
За останнє десятиліття буряк у світі почав набирати нової популярності. Навіть у таких країнах, де його ніколи не особливо шанували, буряк став новим “суперфудом”. Якщо зайдете у будь-який закордонний магазин харчових добавок, то є всі шанси знайти цілу полицю присвячену червоним бурякам. Спортсмени змітають їх із полиць так швидко, як виробники встигають їх виробляти.
Чому? Чому буряк раптом отримав статус суперпродукту?
Відповідь полягає у двох словах: оксид азоту.
Що ж такого важливого в оксиді азоту?
У 1992 році журнал “Science” назвав оксид азоту “молекулою року”. Нобелівська премія з фізіології та медицини була присуджена дослідникам, які виявили його роль як сигнальної молекули, життєво важливої для здоров’я серцево-судинної системи.
Оксид азоту є простою молекулою. З’єднайте один атом кисню з одним атомом азоту, і вуаля! Але те, що роблять ці атоми, зовсім не є простим.
Одним словом, оксид азоту діє як судинорозширювальний засіб, тобто він відкриває або розширює кровоносні судини. Ось чому його прекурсори – речовини, які швидко перетворюються на оксид азоту, як нітрогліцерин – використовуються як швидка допомога при хворобах серця.
Оскільки оксид азоту відкриває звужені судини, він може усунути стенокардію, жахливий симптом серцевого захворювання, який викликає сильний біль у грудях, пов’язаний із “засміченням” артерій. Оксид азоту відкриває ці артерії.
Здатність оксиду азоту розширювати артерії та збільшувати приплив крові (і кисню) є причиною того, що він настільки популярний серед спортсменів тепер.
Кожен атлет, який займається покращенням своєї витривалості, хоче мати якнайбільше енергії. І ефективне надходження кисню до м’язів і мозку їм у цьому допомагає.
А це означає розслаблені, а не звужені кровоносні судини. Чи буде вода вільно текти через перегнутий шланг? Для спортсмена відкриті кровоносні судини та здорове серце, яке перекачує через них кров, є ключовими.
І це підводить нас до буряка та його зв’язку з оксидом азоту.
Нітрати: забута поживна речовина
Всі ми пам’ятаємо попередження в засобах масової інформації про “шкідливі нітрати!” у м’ясних виробах. Тож не дивно, що ми вважаємо, що всі нітрати шкідливі. Але це міф.
Один із небагатьох випадків, коли нітрати є проблемою, це коли вони поєднуються з двома речами: амінокислотами та високою температурою. Ось чому шкідливо вживати м’ясні продукти з великим вмістом доданих нітратів. Білок (м’ясо) складається з амінокислот, і зазвичай піддається термічній обробці при високих температурах. Але основним харчовим джерелом нітратів є не м’ясні продукти. Це, насправді овочі. І в цьому вони далеко попереду м’ясних продуктів з нітратами.
А червоний буряк нітратами й зовсім насичений. Що робить червоні буряки чудовим джерелом сировини, з якої організм може виробляти оксид азоту.
От саме про це й говорять тренери, дослідники та лікарі. Вони бачать позитивні результати від вживання червоних буряків спортсменами.
Але зачекайте! Це ще не все!
У квітні минулого року, з’явилося нове дослідження, яке потрапило до видання “NutraIngredients”, інформаційного бюлетеня індустрії харчування: буряковий сік покращує роботу мозку і серця завдяки модуляції орального мікробіому.
Дослідження показало, що неорганічні нітрати в буряках для корисних видів бактерій, що живуть у роті, є як м’ята для кота. Коли ви годуєте ці конкретні види бактерій буряковим соком, це все одно, що дати чотирирічній дитині цукерку — бактерії радіють і щасливі.
У дослідженні брали участь 26 здорових людей у віці від 70 до 80 років. Протягом одного періоду всі, хто брав участь, пили сік без нітратів двічі на день; під час іншого вони пили багатий нітратами буряковий сік двічі на день. Після вживання бурякового соку кількість 10 штамів корисних бактерій, пов’язаних із хорошим судинним і когнітивним здоров’ям, збільшилася. У той сам час було виявлено зниження рівня 14 інших штамів бактерій, пов’язаних із запаленням та інфекцією.
Багато бактерій, що живуть у роті, допомагають перетворювати нітрати в оксид азоту, що може допомогти когнітивному і судинному здоров’ю. Це дослідження показує, що багатий нітратами буряковий сік може бути корисним для серця та мозку.
Все це говорить про те, що буряковий сік є чудовою добавкою для спортсменів, які важко тренуються, але він також має величезний потенціал і для звичайних людей.
Можна розпочати із цього рецепта:
Буряки з чорносливом і квасолею
- Сирі червоні буряки
- Квашені червоні буряки
- Варена квасоля
- Чорнослив
- Сметана
- Сіль і перець за бажанням і смаком
Приготування: буряки шаткуємо, нарізаємо чорнослив дрібними шматочками. Всі складники змішуємо з відвареною квасолею, поливаємо сметаною і подаємо до столу.
Перед тим як підвищити споживання червоних буряків, особливо соку, проконсультуйтесь із вашим лікарем. При деяких хворобах, як от при гіпотонії (низькому артеріальному тиску), сечокам’яній хворобі через підвищений вміст щавелевої кислоти, проносах і підвищеній кислотності шлунка буряк, і особливо буряковий сік може бути протипоказаний.
Будьте здорові!
Стаття підготовлена на підставі публікацій у виданнях “Clean Eating”, “Science”, “NutraIngredients”.
Головне фото: Nick Collins/Unsplash.