fbpx

2020 рік: зміни в доходах, податках, освіті, медицині…

Діліться інформацією з друзями:

Цей рік принесе із собою підвищення зарплат, пенсій, податків і штрафів. Крім того очікується продовження медичної реформи, почнуть діяти нові правила призначення субсидій, проведення ЗНО тощо.

Пенсії і зарплати

Із 1 січня мінімальна зарплатня виросте до 4723 грн. Двічі впродовж року збільшуватиметься прожитковий мінімум. На початок року він становить 2027 грн (підвищували в грудні 2019 року), з 1 липня збільшиться до 2118 грн, а з 1 грудня – до 2189 грн.

Тренерам дитячих спортивних шкіл збільшать зарплату з 1 січня на 20–70%. Відповідне рішення ухвалив Кабмін.

Із 1 березня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій. Із 1 липня мінімальна пенсія підвищиться до 1712 грн, з 1 грудня – до 1769 грн.

Субсидії

Щоб визначити, якою буде ваша субсидія, потрібно дохід на одного члена сім’ї розділити на два прожиткові мінімуми і помножити на 20% (до цього було 15%). Обмежень монетизації субсидій не буде. Із 1 січня пільговики зможуть у будь-який час перейти на готівкову грошову форму виплат на житлово-комунальні послуги. Станом на 1 грудня 2019 року такі пільги в країні отримували 2,7 млн осіб.

Банки, фінанси і курс валют

Із 1 січня фізичні особи – підприємці I і II груп платитимуть більш високі ставки єдиного податку. З початку 2020 року вводяться в дію нові рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, які доступні на сайті податкової та її територіальних органів.

Зросте розмір туристичного збору для готелів і хостелів.

Тестування програмних реєстраторів розрахункових операцій починається з 1 січня. В Україні з’явиться програмне забезпечення, яке дозволить здійснювати оплати без використання традиційних касових апаратів.

Із 25 лютого в обіг увійде нова банкнота номіналом 200 гривень.

Медицина

Очікується, що з 1 квітня стартує наступний етап медичної реформи, що торкнеться вторинного рівня (тут теж запроваджується принцип «гроші ходять за пацієнтом»). Національна служба здоров’я України оплачуватиме всі види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану, високоспеціалізовану, екстрену, паліативну, а також медичну реабілітацію.

Тобто якщо направлення пацієнту видав лікар із первинної ланки медичної системи (сімейний лікар), то держава оплачуватиме такі послуги: консультації у спеціалістів (від алерголога до ортопеда) для дітей і дорослих, стоматдопомогу, медреабілітацію, обстеження дорослих для раннього виявлення онкозахворювань (мамографія, бронхоскопія тощо), діагностика та хіміотерапія для дітей і дорослих, хірургія у стаціонарі для дітей і дорослих тощо. Пацієнт на власний розсуд обиратиме заклад для отримання такої допомоги. Саме він і отримає кошти від держави за лікування.

Очікується введення електронних лікарняних.

Освіта

У 2020 році університети вперше прийматимуть сертифікати ЗНО чотирирічної давності. Виняток 2017-й – іноземна мова.

2020-й стане останнім роком, коли математика буде предметом за вибором під час ЗНО школярів.

Транспорт

В Україні посилять штрафи для нетверезих водіїв. Порушникам загрожує від 17 до 34 тис. грн. А штраф за повторне правопорушення – 51 тис. грн і позбавлення прав. Штрафи стануть електронними. Із 1 липня вступить у силу закон про кримінальну відповідальність за водіння в нетверезому стані. Заплановане підвищення штрафів і зі інші порушення на дорозі. Наприклад, штраф за перевищення швидкості пропонують збільшити з 510 грн до 3,4 тис. грн. Ймовірно, вже у першому кварталі цього року повноцінно запустять систему автоматичної фото- і відеофіксації перевищення швидкості.

Із 1 січня в Україні на електрокари встановлюватимуть зелені реєстраційні номери.

Зв’язок і пошта

Укртелеком із 1 січня припинить надавати деякі «застарілі» послуги, як-от паралельні телефонні апарати у різних абонентів та інші. Із лютого відключать таксофони.

Укрпошта збільшить тарифи на доставку листів, періодики та посилок у середньому на 12–15%.

Кінець аналогового телебачення

Із 30 червня Україна перейде на цифрове телебачення, аналогове мовлення буде повністю відключене.

Нові онлайн-сервіси державних послуг

В 11 українських містах, у тому числі й Рівному, із 1 січня почне працювати проєкт «е-Малятко». Він дасть можливість отримати 10 послуг держави, пов’язаних із народженням дитини, за однією електронною заявою одразу в пологовому будинку. Передбачено запровадження проєкту «ID 14» – це одночасна реєстрація фізичної особи як платника податків під час першого оформлення паспорта громадянина України.

Важливі закони

Із 1 січня вступає в силу закон про внесення змін до Конституції України, яким передбачено скасування повної недоторканності народних депутатів. Запрацює новий Виборчий кодекс.

У 2020 році криміналізують підакцизну контрабанду.

Верховна Рада розгляне питання мораторію на оборот земель сільськогосподарського призначення.

Із 1 січня вступають у силу оновлені державні будівельні норми. У нових житлових будинках заборонять розміщувати готелі, хостели і магазини загальною площею понад тисячу квадратних метрів.

За незаконний видобуток бурштину – кримінальна відповідальність

Напередодні 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав закон, який безпосередньо стосується Рівненщини: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину».

Цим документом передбачено надання дозволів на видобуток бурштину на певних земельних ділянках. Зокрема, закон вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину.

Водночас, законом запроваджується кримінальна відповідальність за незаконний видобуток бурштину. Крім того, він передбачає сувору відповідальність за недотримання вимог рекультивації. Це має допомогти покращити стан землі після видобутку бурштину.

Інші зміни в 2020 році

Українцям заборонять виїжджати до РФ за внутрішніми паспортами.

За матеріалами інтернет-ресурсів

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»