fbpx

Рівнерада просить Кабмін переглянути для гуртожитків тариф на електроенергію

Діліться інформацією з друзями:

Переглянути тариф на електричну енергію для потреб гуртожитків. Відповідне звернення до Кабінету Міністрів України підготував представник фракції «Рівне Разом» в міській раді Святослав Стельмащук та закликав депутатів підтримати під час пленарного засідання дванадцятої сесії Рівнеради 20 жовтня.

Як пояснив Святослав Стельмащук, 11 серпня 2021 року Кабінет Міністрів своєю постановою визначив, що з 1 жовтня минулого року тариф на електричну енергію для домогосподарств, які споживають менше ніж 250 кВт-год встановлено на рівні 1,44 грн за 1 кВт-год.

Для домогосподарств же з місячним рівнем споживання електроенергії понад 250 кВт-год тариф залишився незмінним 1,68 грн за 1 кВт-год. Цією ж постановою Кабінет Міністрів України вивів гуртожитки в окрему категорію споживачів чим прирівняв її мешканців до самодостатньої категорії населення України.

Як зазначив Стельмащук, різниця ж між квартирою і секцією у гуртожитку передбачає іншу структуру споживання електричної енергії, оскільки у гуртожитку велика частина електроенергії використовується у місцях загального користування, споживання у яких неможливо визначити індивідуально.

– Для прикладу – використання електроенергії у гуртожитках по вул. Князя Острозького, 10, 14 та вул. Кулика і Гудачика, 42 в м. Рівному свідчить про те, що одне домогосподарство в зимовий період використовує електроенергії в межах 119-211 кВт/год, а в весняно-літній період 125-168 кВт/год. Таким чином нами було виявлено встановлення Кабінетом Міністрів України тарифів на електроенергію, які порушують інтереси мешканців гуртожитків», – пояснив депутат від фракції «Рівне Разом».

Окрім того, не варто забувати, що сьогодні гуртожитки переважно приватизовані мешканцями й там, зазвичай, проживають вразливі верстви населення, що потребують дієвого соціального захисту. В місті Рівне таких – 47 будинків.
Як вихід із ситуації, Міністерство енергетики України рекомендує оформлення субсидій для усіх категорій вразливих споживачів. Втім, як зазначає Святослав Стельмащук, механізм їх оформлення складний і не забезпечує життєвий рівень соціального захисту сім’ї чи особи.

Депутати більшістю голосів підтримали звернення депутата від фракції «Рівне Разом» до Кабінету Міністрів України з проханням переглянути своє рішення від 11.08.2021 № 859 та внести зміни, встановивши тариф на електричну енергію для мешканців гуртожитків на рівні 1,44 грн за 1 кВт/год.