fbpx

Кабмін дозволив командирам посвідчувати заповіти військовослужбовців

Діліться інформацією з друзями:

Постанова передбачає, що в умовах воєнного стану посвідчувати заповіти військовослужбовців Збройних сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань зможуть не тільки нотаріуси. Крім того таке право стосується і працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки i оборони, відсічі і стримування збройної агресії іноземної держави.

Таке право отримали також командири (начальники) цих формувань (органів) та інші уповноважені таким командиром (начальником) особи, – повідомляє Урядовий портал. 

Після посвідчення відповідні уповноважені особи мають надіслати заповіт через Генеральний штаб Збройних сил України, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції чи його територіального органу для забезпечення його реєстрації нотаріусами у Спадковому реєстрі.

Водночас зазначеною постановою Кабінету Міністрів України встановлено строк у 2 робочі дні після отримання територіальним органом Мін’юсту заповіту, протягом яких забезпечується передача заяви про реєстрацію такого документа, посвідченого особою, яка в умовах воєнного стану відповідно до законодавства має право його посвідчувати, до реєстратора. Останній же протягом 3 робочих днів після отримання на зберігання такого заповіту здійснює його державну реєстрацію у Спадковому реєстрі.