fbpx

Зеленський розповів чому влада не попередила українців про напад росії

Діліться інформацією з друзями:

Якби влада попередила українців про майбутнє вторгнення Росії ще в жовтні, то Україна б протрималася три дні, — Зеленський. За його словами, мовчання влади про плани росіян дозволило уникнути масової еміграції, спаду економіки та загалом утримати країну.

“Нічого б не залишилося. Була б політична війна всередині країни, тому що ми не втрималися б на 5-7 мільярдів доларів на місяць. Ми не змогли б вийти з цієї ситуації, і в країні був би хаос”.

За останні шість місяців президент України Володимир Зеленський став надихаючим лідером військового часу та чемпіоном своєї країни. Під час годинного широкомасштабного інтерв’ю  The Washington Post в президентському офісі, де коридори тримаються в темряві та вистелені мішками з піском для захисту від нападу Росії, Зеленський обговорив попередження США про те, що Росія готується розпочати повномасштабне вторгнення — і якби він їм повірив.

Повне інтерв’ю та його стенограму The Washington Post обіцяє опублікувати пізніше. Поки можна ознайомитися лише з уривками інтерв’ю. 

Про початок війни і Гостомельський аеропорт

 Коли директор ЦРУ Вільям Дж. Бернс зустрівся з вами тут, у Києві в січні, він сказав вам, що росіяни спробують приземлитися в аеропорту Гостомеля. Якою була ваша реакція, коли це насправді сталося 24 лютого? Чи мало бути вже там більше українських сил?

Вони використовували карти, і те, як вони знімали речі, деякі їхні шляхи були такими ж, як у нацистів під час Другої світової війни. Тому сказати, що тут планували щось унікальне, не можна. Все, що у нас було, було.

Я не готовий говорити про все, про що говорив Бернс, але його головні сигнали були про загрози моєму життю. І це були не перші сигнали — вони надходили звідусіль, від наших спецслужб, від іноземних колег і так далі.

Подивіться, як тільки почалося повномасштабне вторгнення, з того моменту наша економіка втрачала від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць. Це заробітна плата. І ви знаєте, ті гроші, які нам дають наші партнери, ми не можемо їх витрачати на зарплату військовим. У всьому цьому є якийсь глобальний парадокс. Мені потрібні гроші, щоб не втратити свою країну. Але я не можу витрачати ці гроші на зарплату військовим. Тому одночасно з вибухами та обстрілами у мене була дуже проблемна історія. Я повинен платити зарплату людям, які їдуть туди і гинуть. І ти безнадійний. У мене немає часу на міркування, попередження, зобов’язання — у мене просто завдання. Я не повинен дозволити їм окупувати нашу землю, і я повинен платити людям, які гинуть. Це саме те, що це звучить. Сентиментів немає. Ви повинні робити це щомісяця.

Якби влада попередила українців в жовтні, то Україна б протрималася три дні

Що стосується всіх попереджень чи сигналів від певних партнерів, ось що я їм пояснив: якщо у нас не буде достатньо зброї, нам буде важко воювати. Ми будемо боротися з ними, це точно. І вони не хочуть говорити. [Президент Росії Володимир Путін] три роки не хоче спілкуватися. Тому я не хочу слухати цю дурницю, яку росіяни готові говорити, це дурниця. Я це чітко пояснив. Все, що нам потрібно, — це зброя, і якщо у вас є можливість, змусьте його сісти зі мною за стіл переговорів. Я говорив про це конкретно, тому що ми вірили, що буде вторгнення.

Ви не можете просто сказати мені: «Слухай, ти повинен почати готувати людей зараз і сказати їм, що їм потрібно відкласти гроші, їм потрібно запастися їжею». Якби ми це повідомили — а цього хотіли деякі люди, яких я не буду називати, — тоді я б втрачав 7 мільярдів доларів на місяць, починаючи з жовтня минулого року, і в той момент, коли росіяни напали, вони б нас забрали три дні. Я не кажу, чия це була ідея, але загалом наше внутрішнє відчуття було правильним: якщо ми посіємо хаос серед людей перед вторгненням, росіяни нас зжеруть. Тому що під час хаосу люди тікають з країни.

І ось що сталося, коли почалося вторгнення — ми були настільки сильними, наскільки могли. Частина наших виїхала, але більшість залишилася тут, воювали за свої домівки. І як би цинічно це не звучало, але це люди, які все зупинили. Якби це сталося, то в жовтні — не дай Боже, в опалювальний сезон — нічого б не залишилося. Нашого уряду не було б, це 100% впевненість. Ну, забудь про нас. Була б політична війна всередині країни, тому що ми б не втрималися на 5-7 мільярдів доларів на місяць. У нас не було серйозних фінансових програм. На створеному росіянами ринку був дефіцит енергоносіїв. Нам не вистачало енергетичних ресурсів. Ми б не змогли вийти з цієї ситуації, і в країні був би хаос.

Але одна справа, коли хаос контрольований і це у військовий час — ти керуєш державою по-іншому. Ви можете відкрити кордон, закрити кордон, атакувати, відступати, захищатися. Ви можете взяти під контроль свою інфраструктуру. І це інша ситуація, коли у вас немає військової ситуації чи надзвичайного режиму, а у вас є держава, якою керує величезна кількість різних чиновників та інституцій. А мінус 7 мільярдів доларів на місяць навіть без зброї – це вже велика війна для нашої країни.

Про попередження війни

– Тож ви особисто вірили в повномасштабну війну?

Дивіться, як ви можете в це повірити? Що вони будуть мучити людей і це їх мета? Ніхто не вірив, що так буде. І ніхто цього не знав. А тепер усі кажуть, що ми вас попереджали, а ви попереджали загальними фразами. Коли ми сказали, надайте нам конкретну інформацію — звідки вони приїдуть, скільки людей і так далі — вони всі мали стільки ж інформації, скільки й ми. І коли я сказав: «Добре, якщо вони йдуть звідси і тут будуть важкі бої, чи можемо ми отримати зброю, щоб зупинити їх?» Ми не зрозуміли. Навіщо мені всі ці попередження? Навіщо мені зводити наше суспільство з розуму? Починаючи з лютого, навіть із січня, як багато було в ЗМІ, українці перерахували більше грошей, ніж отримали допомоги українці за кордоном. Десятки мільярдів доларів були зняті з депозитів,

Тому ви повинні розуміти, що це гібридна війна проти нашої держави. Був енергетичний удар, був політичний удар — вони тут заворушили, вони хотіли зміни влади зсередини країни, завдяки цій партії. Третій удар був осінній і фінансовий. Їм потрібен був курс нашої валюти воєнного часу, щоб у нас не було бензину. Тож вони зробили все це: не було палива, у нас не було газу, вони виключили нас, щоб гарантувати, що опалювальний сезон призведе до дестабілізації в країні, і щоб люди знали, що існують ризики девальвації валюти, тому вони б знімали гроші. Взагалі, вони це зробили для того, щоб ми перестали бути країною, і до моменту їхнього вторгнення ми були б ганчіркою, а не країною. На це й робили ставку. Ми на це не пішли. Нехай люди обговорюють у майбутньому, правильно це було чи ні. Але я точно знаю і інтуїтивно — ми щодня обговорювали це на РНБО і так далі — у мене було відчуття, що [росіяни] хотіли підготувати нас до м’якої капітуляції країни. І це страшно.

Про евакуацію

– Я розумію занепокоєння щодо сіяння паніки та падіння економіки, але що б ви сказали тим українцям, які зараз кажуть: «Я б хотів евакуювати свою сім’ю або просто краще підготуватися»?

Весь грудень, січень і лютий українці виводили гроші з нашої економіки. Ми могли б бути жорсткими щодо цього, але ми не дозволяли ні Нацбанку, ні комусь іншому обмежувати можливість людей забирати їхні гроші. Хоча ми чудово знали, що це вплине на економіку країни. Свобода, яку мають люди в демократичній країні, – це свобода, яку мали наші люди. Вони мали доступ до всієї доступної інформації. Вибачте, те, що я не розповідав їм про змову росіян зі мною, і все, що мені доповідали спецслужби: «Ти маєш забрати свою сім’ю». Я їм сказав: «Як ви собі це уявляєте? Я заберу сім’ю, буду щось робити, а люди залишаться тут? Я не можу цього зробити». Наша земля — єдине, що ми маємо; ми залишимося тут разом. А потім сталося те, що сталося.