fbpx

Роман Кроль про підготовку до чемпіонату України з кікбоксингу WAKO

Діліться інформацією з друзями:

Попри війну та втрати, які, на превеликий жаль, несе і спортивна спільнота нашої держави, розвиток галузі триває. Не виключення – силові види єдиноборств, з яких кікбоксинг WAKO завжди посідав чільне місце як в межах нашої області, так і на території України. Про роботу та плани великої спортивної родини цього видовищного виду спорту на Рівненщині говоримо із Заслуженим тренером України, головою Рівненської федерації кікбоксингу WAKO Романом Кролем.

– Який період переживає сьогодні кікбоксинг WAKO зокрема, та дорослий спорт загалом ?

– Дорослий спорт Рівненщини розпочав відроджуватися в таких людях, як Владислав Орел, Ігор Дудник, Дмитро Леоновець, брати Пашкови та інші. Втім, військова агресія цей процес дещо надломила. Причина – чимало тренерів, зокрема Іван Хащівський, також ключові спортсмени є мобілізованими. Пашков молодший розпочав навчання у школі поліції. А ще отримані травми в процесі підготовки вихованців Ігоря Гуцалюка далися взнаки… Дорослий спорт Рівненщини в цьому році зазнав значних змін, на відміну від юніорів, котрих ми в складі делегації із 40 осіб представили на юніорській національній першості від Рівненської області.

— Чи все так виглядає песимістично?

— Ні, звісно! Наразі ми маємо трьох учасників у ринговому розділі «К-1». Серед них призерка Всесвітніх Ігор, ЗМС Аліна Мартинюк, найтитулованіша атлетка області, котра наразі проходить підготовку в Європі. З початком війни там втілюється її основний річний макрокрок. Тут неабияк їй допомагає її молодий чоловік, котрий, за велінням долі, є також тренером і допомагає тримати спортсменку у формі. Наскільки успішно, — покажуть два найближчих змагання з кікбоксингу WAKO.

— Ну а які прогнози даєте Ви, як головний тренер Аліни?

— Не передбачаю сильної конкуренції на національному старті. Та, забігаючи наперед скажу, що червневі змагання в Будапешті (Кубок Світу) завжди збирають серйозний кворум, і саме там стане зрозуміло, у яких кондиціях знаходиться Аліна. Ринг все покаже.

— Окрім Аліни Мартинюк, кого б ще хотіли відзначити?

— Наступний атлет-учасник Чемпіонату України — 2023 від Рівненщини — це Денис Доценко. Спортсмен нещодавно змінив своє місце проживання. Першочергову підготовку він проходив під керівництвом чернігівського тренера Віктора Михайловича, а вже з 2023 року змінив і місце проживання, і тренера. Маємо з ним амбітні цілі та плани. Проміжна сходинка в їх реалізації — це здобути статус І-го номера в складі дорослої національної збірної у ваговій категорії до 63,5 кг. З січня по квітень Денис тренувався в Рівному. Виконали контрольні змагання в Австрії на Кубку Світу (здобули пояс чемпіона). Зараз Денис завершує крайній тренувальний збір. Виходимо на пік форми в столиці, де є велика кількість спаринг-партнерів. Розроблена програма, котра вже фактично виконана. Залишається виграти Чемпіонат України серед дорослих.

— В яких категоріях і які спортсмени ще заявлені Федерацією?

— В категорії до 91 кг заявлений рівнянин Павло Голованчук, котрий проходить підготовку в Європі й на контрольному старті також виграв проміжні змагання серед європейців. Демонструє сильну українську школу К-1. Йому щастить знаходити спільну мову із зірками професійного рингу і разом з ними Павло проходить підготовку, де його спаринг-партнери його однолітки та виступають в однакових вагових категоріях. Також плануємо проміжні контрольні точки — це Чемпіонат України серед дорослих та Кубок світу в Будапешті. І якщо перетин кордону та його повернення назад до Європи може стати на заваді щодо участі в національному старті, то в Будапешті точно буде його серйозна бойова практика і наш рівненський велетень там братиме участь. Хочу відзначити, що спортсмени є вихованцями ДЮСШ 5 м. Рівного та клубу «Ліга Чемпіонів FCLC».

— Хто підтримує в умовах війни кікбоксинг WAKO, зокрема на Рівненщині? Чи складні часи показали хто є хто?

— Партнери надійні та стабільні! І за це їм окрема та велика подяка! Насамперед Національній федерації кікбоксингу WAKO, котра бере на себе відповідальність у цей час проводити змагання такого рівня. Величезна повага та подяка побратимам ЗСУ, що боронять наших атлетів і дають можливість тренерам, котрі в тилу тримають спортивний фронт та готують спортсменів до сезону 2023.

Особисто я дуже очікую перемоги України та розраховую на можливість бути присутнім біля атлетів та тренерів Рівненщини й продовжувати відроджувати дорослу збірну. Тим більше в Рівному сильна команда реалізації планів та цілей з виховання молоді. Відкриваються нові клуби, розвивається державна спортивна інфраструктура. Нас підтримують і Почесний Президент Рівненської федерації Роман Курис, і Секретар міської Ради Віктор Шакирзян, та інші любителі спорту.

– Дякую за розмову. Слава Україні! Героям Слава!

Читайте також: На Рівненщині відбулася акція “1 мільйон дерев життя”