fbpx
Рівненський підприємець став фанатом екстремального виду спорту

Рівненський підприємець став фанатом екстремального виду спорту

Діліться інформацією з друзями:

Український спідвей представляють два міста – Рівне і Червоноград. Ігор Марченко утримує спідвейний клуб і сам готується до чемпіонату

Захворівши, як він каже, спідвеєм ще в 1985 році, рівненський підприємець Ігор Марченко став фанатом цього екстремального виду спорту. Вже спонсорувавши на його розвиток близько 400 тисяч доларів, у 2020-му заснував Рівненський спортивно-технічний клуб «Марченко-спідвей». Щобільше, у 40-річному віці сам сів на мотоцикл, почав тренуватися, брав участь у двох змаганнях ветеранів. А нині попри війну не втрачає надії виступити в чемпіонаті України.

Журналіст «Семи днів» поцікавився в  Ігоря МАРЧЕНКА про нинішню ситуацію в рівненському спідвеї та його перспективи. 

Український спідвей представляють два міста

– Вболівальники з ентузіазмом зустріли звістку про те, що спідвей повертається в Рівне. Тобто з’явилася можливість проведення змагань?

– Спідвей  і футбол – дві головні спортивні візитівки нашого міста. Рівненському спідвею вже 65 років! За цей час ми пройшли шлях визнання і перемог. Якщо узагальнювати, то нині український спідвей представляють два міста – Рівне і Червоноград. Торік провели три етапи чемпіонату України зі спідвею в особистому заліку. На жаль, без глядачів. 18 травня цього року провели вже з глядачами перший етап чемпіонату України зі спідвею в особистому заліку серед дорослих та юніорів. Юнаки змагалися у класах мотоциклів 140 см3  і 250 см3, юніори та дорослі – у класі мотоциклів 500 см3. Прийшли подивитися на яскраве спортивне дійство близько 1000 глядачів. Таку кількість у випадку повітряної тривоги зможуть прийняти укриття, які розташовані поруч зі стадіоном. 

Взагалі, стадіон вміщує близько 15 тисяч глядачів. Зараз він частково у стадії ремонту, потребує зокрема заміни лавок.

До нас приїхали спортсмени з Червонограда. Господарі виступали двома командами –  вони представляли спортивно-технічний клуб імені Віктора Чайки та спортивно-технічний клуб «Марченко-спідвей». 

За команду, яку я очолюю, виступали Захар Лустюк, Володимир Скороход., Владислав Дуда, Данко Гладковський, Максим Середа, Михайло Щолко.

Мотивований, багато тренується Захар Лустюк. Хоча, звісно, йому є ще над чим працювати. Підростає талановитий спідвеїст Володимир Скороход. Він став чемпіоном змагань у своєму класі.

Рівненський підприємець став фанатом екстремального виду спорту - фото 1

Спідвей під час війни

– В умовах війни не просто проводити змагання. Хто підтримує в цей скрутний час?

– Хочу висловити подяку народному депутату Дмитрові Соломчуку, який постійно фінансово підтримує мотоспорт, спідвей. Я також уже протягом багатьох років допомагаю рівненським спортсменам. У 2020 році створив клуб «Марченко-спідвей». Він на 99 відсотків фінансується приватним коштом. 

На розвиток рівненського і загалом українського спідвею я вже спонсорував близько 400 тисяч доларів.

Спідвей – технічний вид спорту, потребує значних вкладень, зокрема на придбання і технічну підтримку мотоциклів, екіпіровку спортсменів, на  зарплату персоналу, оренду стадіону, використання спецтехніки, підготовку доріжки тощо. 

Одне тренування коштує 30 тисяч гривень

Окремих спортсменів стовідсотково забезпечує наш клуб, декого – і клуб, і батьки. Одне тренування, яке відбувається один раз у тиждень, коштує 30 тисяч гривень. Це без врахування зношеності, амортизації техніки.

У цьому році ми маємо провести ще два етапи чемпіонату України зі спідвею в особистому заліку серед дорослих та юніорів.

– Чи варто сподіватися на відновлення клубного чемпіонату?

– Уже понад 10 років клубні змагання в Україні не проводяться. До війни ми планували взяти участь у Польській другій лізі. Досвід виступів маємо, починаючи від нашого знаменитого гонщика Володимира Трохимова. Ми тоді проводили 7 гонок у Польщі та стільки ж у Рівному.

У 2021 році, готуючись до змагань у Польській другій лізі, запросили до себе в гості клуб «Lokomotiv Daygavpils» з Латвії. Його представляють сильні спортсмени. Це була потужна гонка. 

Натомість брали активну участь в індивідуальних гонках – у чемпіонатах України, відбіркових змаганнях чемпіонату Європи. Плідно співпрацюємо з Федерацією мотоспорту України. Її віце-президент Сергій Лятошинський вів перемовини з Федерацією мотоспорту світу про проведення відбіркових змагань чемпіонату світу та Європи в Рівному. Якби нам дозволи, ми за 2-3 роки могли б підготувати стадіон до європейського рівня – встановити освітлення, оновити трибуни тощо.

Хоббі чи хвороба

– До речі, Ігор Марченко також виступає?

– Моє основне заняття – бізнес. Спідвей – це моє хобі. У 1985 році відбулося відкриття мототреку. Тоді вперше побував на змаганнях спідвеїстів. І захворів цим видом спорту на все життя. У віці 12 років хотів сісти на мотоцикл. Але батько Анатолій Михайлович заборонив це робити. Мовляв, дуже екстремальний вид спорту. Все-таки я сів на мотоцикл. Але в 40-річному віці.

Я  починав співпрацю з Максимом Росущуком, який зараз проживає в США. Закупив два мотоцикли, екіпіровку. І вже протягом 8 років сам тренуюся. Брав участь у двох змаганнях ветеранів, які проходили в Червонограді. Якщо буде можливість приділяти більше уваги тренуванням, візьму участь і в чемпіонаті України.

Василь ЗАКРЕВСЬКИЙ

  • Яскраву вишиванку показав знаменитий німецький дизайнер (ФОТО)
    Німецький дизайнер і стиліст Франк Пітер Вайлд показав іще один яскравий образ на знак солідарності з українцями. Від самого початку повномасштабної війни Франк підтримує Україну й українців. Допомагав українським біженцям, які втекли від російської агресії в Берлін.

Читайте також: Спортивна легенда повертається до Рівного