fbpx

Бур’ян чи весняна зелень: у чому користь портулаку та що з нього готують

Діліться інформацією з друзями:

Портулак широко відомий як бур’ян, який нещадно викорчовують всі городники. При цьому багато хто не знає, що ця рослина дуже корисна і її можна вживати в їжу. 

Весняна зелень – це те, чого ми так довго чекаємо. Адже тепер наша їжа стане яскравіше і корисніше. Ми всі знаємо про користь, кропу, петрушки, шпинату. Ці рослини звичні для нас. Але мало хто знає, що портулак неймовірно корисний. Він зростає на галявинах, біля водойм, віддає перевагу зволоженим супіщаним ґрунтам, агресивно займає окультурені землі, і вважається бур’яном. 

Виявляється ця рослина включається в дієтичне меню для схуднення, оскільки має низьку калорійність та високу концентрацію вітамінів (на 100 г має лише 16 ккал). А ще портулак застосовують у народній медицині та в косметичних цілях. А ще – прекрасний у салатах і як гарнір.

Портулак – “рибна рослина”.

І ось чому:

Це прекрасне джерело Омега-3 жирних кислот і його навіть називають “рибною рослиною” – у 100 грамах свіжого листя портулаку міститься цілих 400 мг альфа-лінолевої кислоти, а це вп’ятеро більше, ніж у морепродуктах!

Крім того, в його зеленій масі міститься:

  • вітаміни: холін, тіамін, рибофлавін, піридоксин, фолати, РР, НЕ;
  • аскорбінову і пантотенову, органічні кислоти;
  • білки;
  • норадреналін;
  • цукру;
  • сапоніни;
  • алкалоїди;
  • мікроелементи: залізо, нікель, мідь, цинк, марганець;
  • макроелементи: фосфор, магній, калій, кальцій, сірка, натрій.

Властивості портулаку:

  • сечогінна дія;
  • сприяє регенерації;
  • антиоксидантна дія;
  • судинорозширювальна та імуномодулювальна функція;
  • має седативні властивості;
  • як антигельмінтний та антибактеріальний засіб.

Ось декілька рецептів для весняного столу

Італійський салат

Інгредієнти

  • Портулак – 200 г.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Кукурудза солодка (консервована) – 150 г.
  • Сік половинки лимона
  • Волоські горіхи – 4 ст. л.
  • Оливки чорні – 1 ст. л.
  • Сіль і перець – за смаком
  • Оливкова олія

Спосіб приготування

  1. Вимийте і висушіть молодий портулак, розріжте на шматочки 3-5 см. Очистіть яблуко від шкірки і натріть на крупній тертці.
  2. Горіхи підсушіть на сковороді і подрібніть. З’єднайте всі інгредієнти в салатниці, додайте сіль, перець, лимонний сік і оливкову олію, перемішайте.

Салат з портулаком і помідорами

Інгредієнти

  • Молоді пагони і листя портулаку
  • Помідори
  • Оливкова олія
  • Сіль
  • Винний оцет
  • Можна додати трохи гірчиці діжонської

Спосіб приготування

    1. Добре вимийте портулак і відокремте листя і молоді пагони від стебел.
    2. Помідори поріжте, перекладіть у салатник і перемішайте з портулаком.
    3. В окремому посуді змішайте сіль з винним оцтом, додайте (якщо захочете) діжонську гірчицю і перемішайте. Додайте оливкову олію і ще раз добре все перемішайте. Полийте соусом салат.

Гарнір з портулаку

Інгредієнти

  • Портулак великий пучок
  • Часник – 2 зуб.
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Оливкова олія

Спосіб приготування

  1. Ретельно вимийте портулак, видаліть, якщо є, старі тверді стебла і поріжте на шматочки завдовжки 5 см. Налийте на сковороду оливкова олія. Очистить часник і дрібно порубати, прогрійте в олії 3-4 хвилини.
  2. Додайте портулак і готуйте на слабкому вогні кілька хвилин, періодично помішуючи. Додайте сік лимона і сіль. Подавайте до столу гарячим або теплим.

Читайте також: В яких овочах присутній вітамін D