fbpx
смачна паска

Смачна паска готується легко, якщо мати власні секрет

Діліться інформацією з друзями:

Усім хочеться, щоб паска була смачна, а готувалась досить легко. Втім, чи не в кожній родині є свої традиції її приготування.

Власні секрети приготування смачної паски має й кулінарка Оксана Вознюк.

– За цим рецептом випікаю дуже смачні паски, – каже майстриня. – Рецепт простий, але є свої секрети.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 1 кг
  • Яйце куряче домашнє –
  • 5 шт.
  • Дріжджі сухі – 22 г
  • Молоко – 0,5 л
  • Масло вершкове – 100 г
  • Олія рослинна – 50 г
  • Цукор – 200-250 г
  • Сіль – 3 г
  • Цукор ванільний – 20 г
  • Родзинки – 100 г
  • Сушена вишня – 50 г
  • Сушена журавлина – 50 г
  • Курага – 50 г
  • Мигдальна або ромова есенція та цедра одного лимона.

Приготування:

Розводимо дріжджі у 100 г теплого молока (температура до 50 градусів) з додаванням цукру, посипаємо зверху борошном (це прискорює процес бродіння) та ставимо у тепле місце.Відділяємо жовтки від білків. За бажанням можна збільшити кількість жовтків, якщо хочеться жовтішого кольору паски. Жовтки розтираємо з цукром до утворення кремоподібної маси. Білки збиваємо у сухій посудині до утворення густої піни (як на безе), додаючи сіль для кращого збивання.Родзинки, курагу, вишню та журавлину замочуємо у теплій воді. Їх бажано просушити та обваляти у борошні.У місткість із просіяним через сито борошном додаємо збиті жовтки з цукром, опару, цедру лимона, есенцію та родзинки. В останню чергу додаємо збиті білки та починаємо замішувати тісто, поступово вливаючи розтоплене вершкове масло. Коли тісто буде відставати від стінок, додамо олію.Готове тісто накриваємо харчовою плівкою або рушником та ставимо у тепле місце. Коли воно підійде, варто трошки прим’яти, дати піднятися ще раз та розкласти у форми для випікання, дати «підрости».

Випікаємо 500-грамові пасочки орієнтовно 45 хвилин при 180 градусах.

Паска на дріжджовому тісті з цукатами

Є свої секрети й у блогерки «з ляльковим голосом» Alina FooDee. Вона розповіла, як приготувати здобну паску на дріжджовому тісті з цукатами. Для начинки знадобляться сухофрукти (130 г), до яких слід додати 2 столові ложки апельсинового соку або й коньяку, замочивши на ніч).

Інгредієнти паски:

  • Свіжі дріжджі – 30 г (сухі дріжджі 10 г) + 1 ст. л. цукру
  • Тепле молоко – 150 мл
  • Жовтки – 6 шт.
  • Цукор – 120-150 г
  • Ванільний цукор – 20 г
  • Сіль – 1/4 ч. л.
  • Цедра одного апельсина чи лимона
  • Розтоплене вершкове масло – 80 г
  • Борошно – близько 400 г
  • Глазур:
  • Білок – 1 шт.
  • Дрібка солі
  • Сік лимона або щіпка лимонної кислоти
  • Цукрова пудра – 150-200 г.

Все добре збивається вінчиком у густу піну з піками.Блогерка називає таку випічку ідеальною і стверджує: вона довго не черствіє і залишається дуже ароматною.

Сирна паска «Три шоколади»

Оскільки ціни на деякі продукти продовжують «дивувати», то господині щедро діляться рецептами, за якими можна дещо зекономити. До того ж це не позначиться на смакові страви або випічки. Ось, для прикладу, сирна паска. Вона готується дуже просто й швидко. Продуктів потрібно набагато менше, ніж для пасок, які випікаються.

Інгредієнти:

  • Домашній сир – 400 г
  • Жирні вершки або сметана – 200 мл
  • Вершкове масло – 90 г
  • Цукрова пудра – 100 г
  • Ванільний цукор/ванільний екстракт – 1 ч. л. чи 1 ст. л.
  • Темний шоколад – 50 г
  • Молочний шоколад – 50 г
  • Білий шоколад – 50 г
  • Шоколад для прикраси.

Приготування:

Подрібнити горіхи.Перетертий домашній сир збити блендером разом зі сметаною до однорідності. Додати цукрову пудру, ваніль екстракт та подрібнені горіхи, все ретельно перемішати. Вершкове масло поділити на три частини по 30 грам та розтопити на водяній бані разом із шоколадом. Кожен вид шоколаду розтопити окремо. Важливо постійно перемішувати шоколад на водяній бані, щоб він не пригорів. Сирну суміш розкласти у три окремі ємності та ретельно перемішати з розтопленим шоколадом. Має вийти сирна суміш з білим,  молочним та темним шоколадом.

Формування паски.

Форму перевернути вужчим краєм до низу та застелити її вологою марлею. Викласти сирну суміш у наступній послідовності: спочатку з білим шоколадом, далі з молочним шоколадом і в останню чергу з темним шоколадом. Загорнути відкритий край паски марлею та поставити зверху щось важке. Залишити паску в холодильнику на ніч. Можна і на довше. За цей час з неї буде виходити зайва рідина. Після цього прикрасити паску розтопленим шоколадом, мигдалем та цукерками.

Юлія ЛУГОВА, Ірина АЛЕКСЄЄВА