Деруни – це народна українська страва, яка є дуже популярною серед туристів та гостей України. Деруни мають різні назви в різних регіонах України. Наприклад, на Полтавщині – “плити”, а на Чернігівщині – “млинці”, на Закарпатті часто деруни називають ґуґлями, кийзликами, товшнями.
Деруни можна приготувати з різних інгредієнтів, але найбільш популярними є картопляні деруни, які виготовляють з натертої сирих картоплі, борошна, яєць та солі.
Існують різні способи приготування дерунів. Наприклад, у Львові деруни запікають зі шкварочним жиром, що дає їм хрустку скоринку, а на Волині їх смажать на сковороді з олією.
Страву з картоплі досить просто приготувати, тож якщо ще не знаєте яку страву зробити на вечерю, то беріть рецепт і робіть.
А закарпатська господиня розповіла, яку родзинку використовують у Закарпатті.
Інгредієнти
Для дерунів
- картопля – 1 кг
- яйця – 2 шт.
- цибуля – 1 шт.
- часник – 2-3 зубчики
- сметана – 2 ст. л.
- борошно – 2 ст. л.
- сіль, перець за смаком
Для м’ясної начинки
- м’ясний фарш – 400 г
- цибуля – 1 шт.
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування
- Подрібніть цибулю і часник, перемішайте з яйцем.
- Натріть картоплю на дрібну тертку, витісніть з неї зайвий сік. Сік злийте, а крохмаль додайте назад до картопляної маси.
- Сметану, сіль, перець ретельно перемішайте. Додайте борошно і знову перемішайте.
- Для приготування фаршу до перемеленого м’яса додайте цибулю, сіль та перець.
- На розігрітій з олією сковороді викладайте ложку картопляної маси, зверху м’ясну начинку і зверху знову картопляне тісто. Обсмажте до рум’яної скоринки.
Читайте також: У Рівненському районі мотоблоком травмувався малолітній