Паска це завжди смачно. Є один недолік – це дуже калорійно. Але тут нас врятує сирна паска. Вона не менш смачна, але набагато дієтичніша. Основу такої випічки складає сир, будь-якої жирності. Борошна додається дуже мало і практично немає жирів.
Отже, всім хто за здорове харчування сюди.
Інгредієнти:
- Сир – 1 кг
- Борошно – 170 гр
- Цукор – 110 гр
- Вершки жирні – 40 гр
- Яйця – 8 шт.
- Манка – 2-3 ст. л
Цукати, родзинки, шматочки шоколаду ми додавати не будемо. (в кінці напишу чому саме).
Пасхальні рецепти та корисні поради (ВІДЕО)
Сир обираємо не сухий, не кислий і не дуже жирний (для фігури, а не для смаку).
Добре підійде ванільна сиркова маса. Додаємо цукор, вершки (їх можна замінити жирною сметаною), борошно та жовтки яєць. Білки поки що стоять окремо.
Зручніше спочатку перемішати жовтки з цукром (нема потреби збивати, просто щоб цукор розчинився).Мені з цим допомагає кухонний комбайн.
Потім додати сир, борошно, вершки і все перемішати до однорідної маси.
Окремо збиваємо білки (без нічого) до стійкої піни. Вони не повинні витікати із посуду.
Збиті білки ОБЕРЕЖНО помішуючи додаємо в сирну масу і викладаємо в форму для випікання.
Зручніше, якщо це буде роз’ємна форма, яку попередньо треба змазати олією або вершковим маслом. Перед тим, як ставити пекти, декілька раз легенько стукніть по столу наповненою формою для того, щоб вийшло зайве повітря.
Директор пивзаводу добровільно відправив себе в самоізоляцію
Якщо ваша духовка звичайна, без додаткових функцій, то випікаємо 10 хвилин на нижній поличці й 20 хвилин на верхній на помірному вогні. Час випікання приблизний і визначається залежно від якості духовки та розміру паски. Для того, щоб верх мав гарний колір, а низ не підгорів ставимо на низ деко з водою. (вже тоді, коли переставили форму на верхню поличку). Готовність випічки перевіряємо дерев’яною шпажкою. Встромлюємо її в тісто і виймаємо, якщо суха – тісто готове. Виключаємо духовку і залишаємо паску в ній, поки не охолоне. Якщо зараз витягти смаколик, то верх опаде. Хоча це може статись і якщо не виймати. Цей процес не завжди контрольований. Але це не страшно, декор виправляє все.
Головне ми зробили
Якщо вигляд паски не подобається — не переживайте, це ще не остаточний варіант. Головне ми зробили. Спекли сирну паску. Варіантів декору безліч. Вмикаємо фантазію та інтернет і творимо. В нашому випадку — фрукти залили кольоровим желе. Тут як раз ситуація коли мінус став плюсом. Верх сирної паски трошки опав і вийшло невеличке провалля. Таке буває. Тому заповнюємо це провалля фруктами та наливаємо тонесенький слой желе. Щоб тільки прихопити фрукти до основи. І тільки коли застигне і вони не будуть рухатись, заливаємо до краю утворених стінок і ставимо у холодильник. Ваш варіант декору може бути іншим.
Тепер увага! Паска у нас через тиждень. Тому це заготовка. Яку ми обгортаємо харчовою плавкою і кладемо в морозильну камеру. Саме тому, ми не додавали родзинок та інших цукатів у середину паски. Адже при заморозці-розморозці вони можуть дати водянистий присмак. А вже перед самим святом розморожуємо (завчасно) і декоруємо на свій смак. Після розмороження сирна паска стає більш соковитою, тому смак її тільки покращується. А нам економить час перед святом. Адже крім паски треба приготувати ще багато страв.
Готуйте із задоволенням і насолоджуйтесь смаком і життям.
Практичні поради:
Якщо сир досить мокрий і тісто вийшло рідким не додавайте борошно, використайте манку. 2-3- столові ложки.
Після додавання манки не ставте відразу випікати, їй треба час (не більше 10 хвилин) щоб набухнути.
В тісто можна додати 20-30 грам вершкового масла, це покращить смак. (але погіршить фігуру)