fbpx
Урсула фон дер Ляєн.

В Європі готують для України альтернативний пакет допомоги

Діліться інформацією з друзями:

Європейська комісія працює над рішеннями, щоб допомогти Україні, якщо не вдасться дійти згоди щодо запропонованого пакету фінансування в розмірі 55 мільйонів євро. Як відомо, Угорщина заблокувала 50 мільярдів євро Україні

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на спільній конференції з прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо.

Європейська рада проведе саміт 1 лютого, щоб обговорити чотирирічний пакет фінансування для України вартістю 50 мільйонів євро. Лідери ЄС не змогли схвалити угоду про фінансування в грудні через перешкоди з боку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Фон дер Ляєн сказала, що метою є забезпечення одностайної згоди 27 країн-членів на лютневому саміті.

«Угода серед усіх 27 країн є пріоритетом. Але, безумовно, ми мусимо бути готовими до інших варіантів. Оперативні рішення для цього ми готуємо просто зараз», – заявила вона.

Також вона назвала важливою передачу Україні наприкінці грудня останнього траншу макрофінансової допомоги на 18 млрд євро.

«Це дає нам деяку свободу дій, але, звісно, ми маємо працювати якомога старанніше і швидше, щоб домогтися результатів», – додала президентка Єврокомісії.

Подробиці альтернативного пакету, який розробляється, президентка не розкрила.

Бельгійський прем’єр висловив надію, що програму на 50 млрд євро допомоги вдасться узгодити без проблем.

«Щоразу ми досягали такого рішення. Тож я не бачу причини, чому, окрім «брюссельських сумнівів», ми не можемо сформувати також «брюссельську рішучість» та досягти угоду серед 27 країн», – сказав він.

Читайте також: Зброя, що змінила сучасну війну