fbpx

Садові роботи в липні: важливі моменти

Діліться інформацією з друзями:

У липні садівники вже отримують врожай ранніх сортів плодово-ягідних культур. Проте це не означає, що можна розслабитися й відпочити. Навпаки: поки достигають ранні яблука, груші тощо закладається врожай наступного року. Тому треба виконати перелік обов’язкових липневих робіт.

Молоді дерева

У липні вже зрозуміло, чи добре вкорінилися цьогорічні плодові саджанці, чи правильний у них напрямок росту, чи здорові вони. У переліку обов’язкових робіт мають бути полив та підживлення. Поливати рекомендовано попередньо розпушений ґрунт довкола саджанця, а ще краще — лити воду у заглиблення, викопане у вигляді кільця, що відповідає діаметру крони. Вибирати землю треба на відстані 20-30 см від стовбура. Дуже заглиблюватися не має потреби, достатньо вибрати у сукупності 15-20 л. ґрунту. Норми поливу залежать від кількості атмосферних опадів, температури повітря, стану того ж таки ґрунту. У дуже суху погоду треба внести під кожний саджанець від 10 до 20 літрів води, дочекатися, коли вона поглинеться, після чого засипати заглиблення землею.

Підживлення можна проводити органічними добривами (розчином гною, посліду, так званим «зеленим добривом» — настоєм зеленої маси), але якщо ґрунт виснажений, краще придбати комплексні добрива, що містять усі потрібні сполуки та речовини у правильному співвідношенні. Молоді деревця потрібно замульчувати після цих робіт. Це дозволить захистити від спеки поверхневі корінці, яких дуже багато у саджанців.

Також на часі оцінити напрямок зростання молодих дерев. Зараз саме час виправити деякі дефекти,зокрема, ріст стовбура з нахилом. Для випрямлення деревця забийте міцний кілок на відстані 15-20 см від саджанця — зі сторони, протилежної нахилу. Прив’яжіть стовбур шпагатом до кілка, помірно натягуючи його. Якщо кут нахилу дуже великий, не намагайтесь виправити його одразу — кожні 2-4 тижні потроху коригуйте довжину шпагата, поступово підтягуючи стовбур у напрямку кілка.

Дорослі дерева

Дорослі дерева також потребують поливу. Однак розраховувати його треба в залежності від віку  окремого дерева. У помірну спеку буде достатньо 5 літрів води на кожен рік (наприклад, 50 л. на 10-річне дерево). В аномальну спеку за відсутності дощів потрібно збільшити цю норму до 10 літрів на 1 рік життя дерева. Для кращого всмоктування води у ґрунт й рівномірного розподілу вологи в корінні, треба викопати декілька кільцеподібних заглиблень, на різній відстані одне від одного. Перше – на відстані 30-40 см від стовбура та ще 2-3 заглиблення, кожне на 40-50 см далі від попереднього. Оптимальний метод підживлення дорослих дерев — поверхневий. Сухе добриво (гранульоване, або у вигляді порошку) розподіляється по поверхні ґрунту, після чого ця ділянка неглибоко перекопується. Важливо пам’ятати, що найбільш функціональні корені, що відповідають за поглинання поживних речовин, виходять далеко за проекцію крони. Вони можуть залягати на відстані від 10 до 80 см від поверхні (в залежності від культури). І щоб добрива дійсно підживили рослину, треба забезпечити їхній контакт з такими корінцями. Тому обережне перекопування та рясний полив після внесення добрив обов’язкові.

У липні час організувати підпори для дерев, на яких сформувалася рясна зав’язь. По мірі того, як плоди будуть наливатися, а їхня вага збільшуватись, підперти гілки буде не тільки важче, але й небезпечніше: вони будуть з легкістю ламатися навіть при найобережніших спробах їх підняти .

Джерело: https://agro-market.net