fbpx

Реабілітація дітей з ДЦП: гроші ходять за людиною

Діліться інформацією з друзями:

Цей принцип запроваджений не лише в галузі сімейної медицини, а й у сфері реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу.

Віднедавна запроваджено новий механізм забезпечення заходами з реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу за принципом «гроші ходять за людиною». Нововведення дозволяє підвищити якість надання реабілітаційних послуг та забезпечить їхню адресність і прозорість.

Управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому протягом цього року направило 23 дитини з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу на комплексну реабілітацію до реабілітаційних установ, перелік яких сформований Фондом соціального захисту інвалідів та розміщений на вебсайтах Фонду і Міністерства соціальної політики України. Загальна сума використаних на це коштів становить понад 404 тисячі гривень.

Згідно із затвердженим порядком бюджетні кошти були спрямовані на відшкодування вартості реабілітаційних заходів для дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу. Список базових реабілітаційних заходів складався індивідуально, залежно від потреб дитини.

Вартість реабілітації для кожної дитини оздоровча установа визначала відповідно до індивідуальної програми реабілітації, в якій зазначаються обсяги і строки проведення таких заходів.

Гранична ціна реабілітаційних заходів для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня, не перевищувала 16 тисяч гривень, III ступеня – 25 тисяч гривень.

Маємо надію, що в державному бюджеті на 2020 рік також будуть передбачені кошти для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю, а управління своєю чергою продовжить запроваджений механізм здійснення заходів із направлення таких діток на реабілітацію.

Тетяна СОРОЧУК, головний спеціаліст відділу соціально-побутового обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці міського управління праці та соціального захисту населення