fbpx

Рада стежить за КСУ і перейде до рішучих дій у разі потреби – Арахамія

Діліться інформацією з друзями:
Верховна Рада має у своєму розпорядженні цілий арсенал законодавчих ініціатив для запобігання можливим антидержавним рішенням Конституційного Суду.

Про це повідомив глава фракції “Слуга народу” Давід Арахамія в коментарі Укрінформу.

“За останні кілька днів протягом цієї конституційної кризи у нас з’явився цілий арсенал законодавчих ініціатив щодо запобігання подальшим антидержавним рішенням КСУ, які, на думку багатьох експертів, цілком можуть підірвати антикорупційну інфраструктуру, безвізовий режим і знищити партнерські відносини з нашими міжнародними партнерами”, – заявив парламентарій.

За його словами, серед цих ініціатив – законопроєкт про негайне повернення закону про електронне декларування доходів чиновників.

Крім того, керівник фракції СН зазначив, що можливий “процедурний шлях” щодо зміни пропорції голосів або мінімальної квоти при ухваленні рішень КСУ.

Він також додав, що можна навіть змінити бюджетне фінансування КСУ.

“Хоча, все це, безумовно, напівзаходи, які не дозволяють до кінця відновити бездоганність системи. Цю проблему вирішує тільки законопроєкт Президента про повне перезавантаження КСУ”, – підкреслив Арахамія.

Водночас він уточнив, що сьогодні на комітеті розглядали тільки законопроєкт авторства групи народних депутатів на чолі зі спікером Дмитром Разумковим про негайне повернення е-декларацій, а президентський проєкт закону комітетом не обговорювався.

“Депутати шукають варіанти оптимального виходу з кризи. Є м’якший варіант. А є більш відповідальний і жорсткий. Сьогодні відповідний парламентський комітет розглядав тільки законопроєкт про негайне повернення декларацій. Як свого роду перехідний проєкт, що дозволяє хоча б частково повернути все в правове русло. Хоча ми чудово розуміємо, що цей проєкт не вирішує глобальну проблему. А президентський законопроєкт (який, на мій погляд, куди більш чітко розставляє акценти і куди більш правильно вирішує ключове завдання відновлення законності) – сьогодні на комітеті взагалі не розглядався. Оскільки, на думку депутатів, це дуже ефективна виховна зброя, але вже для тотального виправлення ситуації”, – пояснив Арахамія.

Він поінформував, що зараз парламент діє одночасно за кількома сценаріями: “Повертаємо в терміновому порядку електронні декларації, робимо політичну заяву до КСУ із закликом добровільно скласти повноваження… а також починаємо працювати над процедурою проходження в законному порядку всіх інших ініціатив”.

“Парламент, додатково скажу, уважно відстежує засідання КСУ і готовий негайно перейти до рішучіших заходів у разі появи нових загроз антикорупційній інфраструктурі або ключовим реформам країни”, – додав глава фракції СН.