fbpx

Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь влітку

Діліться інформацією з друзями:

Літо – тепла пора року: зріють ягоди, фрукти, ми частіше перебуваємо на природі, виїжджаємо на відпочинок, в туристичні поїздки. 

Але необхідно пам’ятати, що літній сезон – це сприятливий час для поширення кишкових інфекцій, так як саме в цей період збільшується активність щодо переміщення населення в зв’язку з настанням шкільних канікул та відпусток, підвищується ймовірність споживання немитих фруктів, ягід, вживання в їжу різноманітних салатів, некип’яченого молока та води, купання в непристосованих та забруднених водоймах.

  • На шкірі рук людини збудники дизентерії та інших кишкових інфекцій зберігають життєздатність протягом 2-3 днів,
  • на фруктах, ягодах, різних овочах вони можуть виживати від 1 до 10 днів,
  • на поверхні різних предметів – до 14 днів. 

В процесі кулінарної обробки збудники кишкових інфекцій гинуть при 600С через годину, при 800С – через 10 хвилин, при кип’ятінні – миттєво. При низьких температурах бактерії зберігаються, але не розмножуються, ось чому для зберігання продуктів необхідні відповідні умови –  холодильник. Необхідно дотримуватись умов холодового режиму при зберіганні молокопродуктів, м’ясних продуктів, яєць та страв, які вживаються без термічної обробки, зокрема салатів, кондитерських кремових виробів. Зберігати продукти харчування необхідно тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій обов’язковим для кожного повинно бути ретельне миття рук з милом перед виготовленням і прийманням їжі, після відвідування туалету. Бактерії дуже легко переносяться, тому не забувайте мити руки і під час приготування їжі. Переконайтеся, що всі члени сім’ї знають, як правильно це робити, особливо діти.

Для пиття і приготування їжі необхідно використовувати воду з лабораторно перевірених централізованих джерел водопостачання. Молоко та молочні продукти в літню пору слід вживати тільки після термічної обробки. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою та обдати кип’ятком.

Протирання поверхонь кухонних шаф і столів після кожного використання – це одне з найпростіших і ефективних правил гігієни кухаря. У такий спосіб ви не тільки підтримуєте свій будинок у чистоті й порядку, але й перешкоджаєте розповсюдженню бактерій. Санітарні норми на кухні легко підтримувати, якщо прибирати будь-які забруднення, як тільки вони з’являються. Тримайте під рукою міцні паперові рушники, які відмінно поглинають вологу. Вони стануть вашим незамінним помічником у господарстві.

Для купання та відпочинку потрібно користуватися лише офіційно відкритими для цього облаштованими та обстеженими пляжами, ніколи не купатись у незнайомих водоймах з непроточною водою.

Дуже важливим є раннє виявлення захворювання. При появі найменших ознак порушення роботи кишківника, нудоти, проносу, навіть без підвищення температури, потрібно звернутися до лікаря – самолікування абсолютно недопустиме.

Ці загальні правила прості й ефективні. Регулярне прибирання: винесення сміття, протирання поверхонь і підтримання чистоти не займають багато часу, але ефективно допомагають уберегти родину від хвороб і харчових отруєнь.

Валентина БАТІЩЕВА, методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області