fbpx

Переїзд у Рівне для переселенців відкрив нові можливості

Діліться інформацією з друзями:

Орієнтовний час читання: 5 хвилин

Переїзд у Рівне коли через війну фактично все втрачено, дався непросто. Але це було необхідно. Якими важкими не були б сьогоднішні випробування, життя продовжується. А нерідко набуває нового сенсу і змісту.

Головне – не пасувати перед складнощами, ставити перед собою ціль і впевнено йти до мети. У цьому переконані героїні газетних публікацій «Семи днів» Наталія Кононенко із Запорізької області та Ніна Чепурна з Луганщини, які, вирвавшись із окупації, переселилися на Рівненщину, де наживо пишуть власні історії успіху.

Жінки, які не опустили рук

Це вже пізніше, спілкуючись за чашкою чаю/кави, вони не могли наговоритися. Наче давні подруги, які не бачилися вічність. А от під час презентації жінок-переселенок і їхніх розповідей власних життєвих історій у конференц-залі редакції «Сім днів» усі, без винятку, сиділи мовчки, жадібно «ковтаючи» кожне слово героїнь (не лише газетних публікацій, а й насправді). У декого навіть очі слізьми налилися… І хоча зустрічі з Наталією Кононенко та Ніною Чепурною відбулися в різні дні, та пройшли вони практично за одним сценарієм.

Хоча не обійшлося й без креативу. Та найціннішим був, мабуть, досвід адаптації на новому місці. Для Наталії Кононенко, скажімо, «розправити крила» допомогла самозайнятість і непоборне бажання допомогти іншим, як це вона робила і раніше. Наталія привезла валізу ідей до Рівного .

– Уже через тиждень після того, як приїхали в Рівне, я влаштувалася на посаду соціального працівника по роботі з громадами в Благодійному фонді «Рокада», – розповідає переселенка. – Мені здається, що це було моїм порятунком, бо я працювала 24\7. Коли постійно варишся в роботі, ніколи думати про щось інше. Звичайно, не без того, що чужий біль відгукувався у моїй душі, коли слухала розповіді людей про пережите. А коли казали, що вони із Запорізької області, у мене завмирало серце. Ми говорили з ними однією мовою, разом плакали, підтримували одне одного. Але я ніколи не заспокоювала людину, мовляв, скоро все закінчиться. Просто переконувала, що кожен має рухатися вперед, а не опускати руки. Ми можемо посумувати, поплакати, але не можемо здаватися.

Нині Наталія Кононенко взялася за продовження розпочатого ще до війни проєкту «Повір у себе». Придбавши мінімальний набір для переробки фруктів, почала виготовляти корисні солодощі – пастилу. Улюблена справа, як твердить жінка, додає їй сил, повертає до життя.

– Рішення взятися за виробництво продиктоване не стільки бажанням заробити, як на власному прикладі показати жінкам, що і як можна робити. Хоча вірю, що колись створимо з чоловіком щось значне з власною торговою маркою, – підсумовує жінка.

У вчительки математики з Луганщини Ніни Чепурної – своя історія. До війни вона жила на вулиці, яка вела в кінець світу

Не менш зворушлива, в якій переплелися драматизм і невичерпний оптимізм. Ніна Петрівна не так розповідала під час зустрічі в редакції про пережите, як намагалася поділитися з присутніми непохитною вірою у Перемогу і краще майбутнє. А родзинкою спілкування з учасниками зустрічі стала проведена Ніною Чепурною інтерактивна гра, під час якої кожен на аркуші паперу написав свої найзаповітніші мрії, поділившись ними з іншими. Скільки емоцій вирувало у залі, коли виявилося, що у переважної більшості присутніх – однакові бажання і прагнення!

Із будь-якої ситуації завжди знайдеться вихід

Оскільки теми обговорень за «круглим столом» обирають опитані редакцією внутрішньо переміщені особи, на їхнє прохання на зустріч були запрошені заступниця директора Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості Світлана РОТАР та начальник міської Служби у справах дітей Андрій МІЩЕНЯ.

Як завжди, до заходу долучилися партнери започаткованого «Сімома днями» проєкту «Медіа простір для ВПО» – представники Департаменту соціальної політики та ГО «Медіа хаб «Відкритий простір». Так, заступниця директора Департаменту Олена ПЕТРИК і начальниця відділу по роботі з внутрішньо переміщеними особами Управління державних соціальних програм Ольга МОСІЙЧУК поінформували присутніх про зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО. Андрій Міщеня – про спрощену на період війни процедуру всиновлення, надання дозволів на тимчасовий виїзд дітей за кордон (на відпочинок, змагання, творчі конкурси тощо), умови для створення патронатних сімей і т. д.

Ваучери надаються ВПО для оплати за навчання

А от Світлана Ротар акцентувала свою увагу на ваучерах, які надаються ВПО для оплати за навчання.

– З метою здобуття актуальної на сьогодні професії, підвищення кваліфікації по існуючій професії, спеціальності, – зауважила Світлана Іванівна, – ми пропонуємо внутрішньо переміщеним особам професійне навчання. В тому числі й на базі Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, який має 58 ліцензованих професій та напрямів для здійснення навчання. Ще одним дієвим інструментом є надання ваучера, який дозволяє підвищити конкурентоспроможність на ринку праці шляхом: перепідготовки за робітничою професією; підготовки за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутих за іншою спеціальністю; підготовки на наступному рівні освіти. Наразі 9 осіб з-поміж внутрішньо перемішених скористалися цією послугою. Важливо, що отримання ваучера ВПО здій­снюється без вимог до віку та наявності страхового стажу.

Загалом від початку року Обласний центр зайнятості вручив ваучери 313 особам, з яких 14 – внутрішні переселенці і 7 громадян, які були учасниками бойових дій. Ваучер на навчання, зі слів Світлани Ротар, можна отримати за 123 професіями та спеціальностями. Щоправда, вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму. Для працездатних осіб це майже 27 тисяч гривень.

Чоловік з Донеччини здійснив мрію у Рівному

Так, скажімо, скориставшись ваучером на професійне навчання нову для себе спеціальність здобуває колишній мешканець Слов’янська, що на Донеччині, Едуард Шандер. Чоловік разом із родиною був змушений покинути свою рідну домівку через війну. Зараз проживає в Березному.

«Давно мріяв стати водієм великогабаритного транспорту, – розповів Едуард, – але не мав можливості пройти навчання. Тому, коли дізнався про програму ваучерів, яка дозволяє безоплатно отримати професію за вибором, не сумнівався жодної хвилини». Вже незабаром чоловік розпочне навчання на водія категорії С.

До слова, з 1 червня 2023 року спрощено процедуру отримання ваучера на навчання. Відтепер можна подати онлайн-заявку на порталі Державної служби зайнятості. Заявка буде опрацьована протягом 3 робочих днів.

За більш детальною інформацією зацікавлені ВПО можуть звертатися у Рівненську філію Рівненського обласного центру зайнятості за адресою: вул. Кавказька, 4, м. Рівне або за номером 0681340045.

Василь ГЕРУС

Публікація підготовлена за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.