fbpx
читати перед сном

Читати перед сном: ось що каже наука

Діліться інформацією з друзями:

Читати перед сном можливо виглядає досить старомодним. Втім, це справді може зміцнити не тільки ваше фізичне, але і психічне здоров’я. Тож вам варто спробувати цю нову звичку, і ви дуже швидко помітите, що ваш сон покращиться.

Мільйони людей полюбляють читати перед сном – чи то відкривати для себе нові історії, чи то поринати у ті, що вже давно відомі. І не дарма це хобі вважається надзвичайно корисним, адже читання справжніх книг може мати дуже великий вплив на ваше загальне самопочуття. Особливо, якщо ви будете читати перед сном.

Які є переваги читання перед сном

Перш за все, читання, якщо ви не будете займатися ним надто пізно, допоможе вам швидше та простіше заснути. В середньому більшість здорових дорослих людей потребують від 10 до 20 хвилин для того, щоб заснути. Деякі люди можуть природним чином дуже легко засинати, тоді як іншим потрібна допомога для занурення у сон. І читання книг може бути саме тим, що сприятиме сонливості.

Одне дослідження показало, що люди, які читали перед сном, відчули, що їхній сон покращився. Втім, і тут є заковика: якщо ви будете читати за допомогою електронного пристрою, це може не принести очікуваного позитивного результату. Те, що вам потрібно – це звичайна справжня книга.

Натомість використання електронних пристроїв може призвести до того, що ви отримаєте більше шкоди, ніж користі.

Читання може зменшити стрес

Якщо ви не можете заснути через те, що ваші стрімкі думки заважають вам розслабитися, саме читання може бути тим, що вам допоможе. Ви могли про це не знати, та читання навіть всього 6 сторінок книги може зменшити ваш стрес на 68%. Виявляється, читання може мати навіть більший вплив на зниження напруги, ніж інші методи релаксації.

А враховуючи те, що середня швидкість для читання – це 1 сторінка за хвилину, вам не потрібно виділяти для цієї звички надто багато часу.

Читання може підвищити когнітивні функції

Попри те, що читання точно є приємним заняттям, це також може бути досить корисною вправою для мозку. Це допоможе вам покращити пам’ять та підвищити загальні когнітивні функції. Так ви зможете зберегти свій розум гострим та спритним.

Окрім того, дослідники переконані, що часте читання у будь-який час доби асоціюється із зниженням ризику погіршення когнітивних функцій. Також це заняття може покращити ваші навички критичного мислення.

Марина БЛОХІНА

Читайте також: 

  • Як на Рівненщині готуються до купального сезону (ФОТО)
    З 13 визначених для купання місць на Рівненщині – обстежено 8. Решту планують перевірити до 15 травня. За словами начальника Рівненської обласної комунальної аварійно-рятувальної станції на водних об’єктах (РОКАРСВО) Анатолія Якимчука, обстеження місць для купання на Рівненщині наближається до завершення.