fbpx

Архієпископ Рівненський: «Об’єднавчий собор назавжди змінив історію українського народу»

Діліться інформацією з друзями:

У першу річницю Об’єднавчого собору українських православних церков, що відбувся 15 грудня 2018 року, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон поділився своїми спогадами про цю історичну подію та розповів про її значення. Повний текст вміщено на сайті Рівненської єпархії ПЦУ.

На думку архієпископа Іларіона, об’єднавчий собор «назавжди змінив історію українського народу, українську державу та найголовніше українське православ’я. Можна навіть сміливо сказати, що ця подія змінила все світове православ’я, бо це була перемога правди та істини над несправедливістю та обманом».

Особливістю цього історичного дня, архієпископ Іларіон вважає і те, що того дня на площі біля храму Святої Софії зібрались тисячі православних віруючих із усієї України разом із своїми душпастирями, які підтримували учасників Собору. Були серед них і представники рівненської єпархії.

На честь першої річниці обєднавчого собору, 15 грудня 2019 року в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі відбулася Божественна літургія. Предстоятелю церкви співслужили архієреї і духовенство зі всієї України, а також представники Вселенської Патріархії та монастирів Афону.