Зелений борщ може конкурувати з червоним в Україні, особливо влітку. Але лікарі попереджають про його властивості.
Якщо ви часто варите зелений борщ, врахуйте, що він корисний не всім. Адже щавлева кислота може негативно вплинути на організм.
При яких хворобах не бажано їсти щавель
Обережно слід вживати щавель людям при сечокам’яній хворобі. Та й здоровим людям щодня їсти страви зі щавлем не варто – це може спричинити утворення оксалатів у нирках.
«Не любить» щавель і подагра – хвороба, при якій порушується обмін речовин і солі відкладаються в суглобах.
Цей продукт шкідливий при гастриті з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, оскільки щавлева кислота додатково подразнює слизові оболонки шлунка та кишківника.
Важливо! Щоб пом’якшити вплив щавлевої кислоти, додайте до зеленого борщу сметану. Також не слід використовувати старе листя рослини.
Однак тим, хто не страждає на хвороби, можна урізноманітнити своє меню смачними стравами. Зі щавлем ви можете приготувати також весняну страву: зелений борщ із сиром – свято душі та шлунка.
Марія МАТВІЙЧУК
Читайте також: Американський актор навчився готувати борщ
- Зелені довгожителі: кімнатні рослини для тих, хто не любить морокуДомашні рослини створюють затишок, очищують повітря і просто тішать око. Але не всі готові постійно про них піклуватися. Добре, що є «витривалі» варіанти — знайомі кожному, перевірені роками, невибагливі й здатні рости навіть без ідеальних умов.