Орієнтовний час читання: 2 хвилини
Латиноамериканська красуня, Юка вже стала повноцінно українською рослиною. Настільки, що зустрічається майже на кожній ділянці. Її вигляд типовий для підродини агавових, а ось витривалість — скоріше виняткова. Отож мова сьогодні йтиме про юку.
Юка, хоч і емігранта з далекої Америки, але не лише дуже добре прижилася в Україні, а й стала улюбленицею ландшафтних дизайнерів. Юка чудово зимує навіть без снігу в найбільш невдалі зими. Незвичне й дуже строге листя та гігантські, приголомшливі суцвіття додають експресії у будь-які композиції.
Для юки достатньо правильно підібрати місце та параметри ґрунту. А ось до догляду, в тому числі поливу, ця рослина абсолютно невибаглива.
У листках юк містяться міцні механічні волокна, які йдуть на виготовлення тканин. Власне цій рослині ми завдячуємо появі у наших з Вами гардеробах джинсів, адже перші такі штани пошили саме з юкового волокна.


Квітки юки не тільки гарні, але й смачні, особливо, якщо смажити їх без тичинок та маточок у яєчному клярі з борошном. Таким блюдом не особливо наситишся, та насолода від споживання – гарантована (перевірено на власному досвіді
Крім того пелюстки юки додають в супи та овочеві страви. Квітки використовують як замінник стручкової квасолі. Вони мають приємний смак, щільні і хрусткі, прекрасно поєднуються з яйцями, часто їх добавляють в омлети, овочеві та м’ясні страви, салати і гарніри. Подрібнені квітки додають у томатні супи.
Не лише квіти, але й корневище юки використовують у кулінарії! Воно схоже на картоплю та багате на крохмаль, вітаміни групи В та мікроелементи. Бульби смажать, проварюють або перетирають в порошок і роблять з нього багате на вуглеводи борошно. З соку юки отримують цукор.
Читайте також: Чи відмовлятися від улюбленця, якщо у вас алергія на котів чи собак
- Фольгова святиня з людською долеюЦя історія могла би початися з буденної прогулянки на роботу, якби не один несподіваний момент, що змусив Ірину Рачковську-Баковецьку, директорку Рівненського обласного центру народної творчості, поглянути на себе збоку. Світлана ПікулаЖурналістка та медіаменеджерка з багаторічним досвідом роботи у регіональних…

Журналістка та медіаменеджерка з багаторічним досвідом роботи у регіональних медіа. Працює з темами соціальної політики, життя громад, комунальних рішень та створює матеріали про сучасні історії Захисників України. З 2023 року — директорка редакції газети «Сім днів» і головна редакторка сайту 7dniv.rv.ua.
У різні роки працювала редакторкою сайту, головним бухгалтером, заступницею головного редактора та управлінською ланкою видань «Сім днів» і «Літопис Заходу». Має досвід реалізації медійних та суспільно важливих проєктів у співпраці з українськими та міжнародними партнерами.

