fbpx

Юка: Джинси, страви та екзотична краса в одній рослині

Орієнтовний час читання: 2 хвилини

Латиноамериканська красуня, Юка вже стала повноцінно українською рослиною. Настільки, що зустрічається майже на кожній ділянці.  Її вигляд типовий для підродини агавових, а ось витривалість — скоріше виняткова. Отож мова сьогодні йтиме про юку.

Юка, хоч і емігранта з далекої Америки, але не лише дуже добре прижилася в Україні, а й стала улюбленицею ландшафтних дизайнерів. Юка чудово зимує навіть без снігу в найбільш невдалі зими. Незвичне й дуже строге листя та гігантські, приголомшливі суцвіття додають експресії у будь-які композиції.

Для юки достатньо правильно підібрати місце та параметри ґрунту. А ось до догляду, в тому числі поливу, ця рослина абсолютно невибаглива.

У листках  юк містяться міцні механічні волокна, які йдуть на виготовлення тканин. Власне цій рослині ми завдячуємо появі у наших з Вами гардеробах джинсів, адже перші такі штани пошили саме з юкового волокна.

Квітки юки не тільки гарні, але й смачні, особливо, якщо смажити їх без тичинок та маточок у яєчному клярі з борошном. Таким блюдом не особливо наситишся, та насолода від споживання – гарантована (перевірено на власному досвіді

Крім того пелюстки юки додають в супи та овочеві страви. Квітки використовують як замінник стручкової квасолі. Вони мають приємний смак, щільні і хрусткі, прекрасно поєднуються з яйцями, часто їх добавляють в омлети, овочеві та м’ясні страви, салати і гарніри. Подрібнені квітки додають у томатні супи.

Не лише квіти, але й корневище юки використовують у кулінарії! Воно схоже на картоплю та багате на крохмаль, вітаміни групи В та мікроелементи. Бульби смажать, проварюють або перетирають в порошок і роблять з нього багате на вуглеводи борошно. З соку юки отримують цукор.

Читайте також: Чи відмовлятися від улюбленця, якщо у вас алергія на котів чи собак