fbpx
Передайте $1 млрд російських «кривавих грошей», Україна каже Shell

Передати $1 млрд російських «кривавих грошей», – Україна просить Shell

Діліться інформацією з друзями:

Україна просить корпорацію Shell поділилася доходами, які вона може отримати, якщо Росія викупить у неї свою частку в спільному підприємстві з освоєння запасів копалин в Сибіру.

Про це йдеться у листі Олега Устенка, радника президента Володимира Зеленського з економічних питань, на ім’я гендиректора Shell Ваеля Савана, який є у розпорядженні видання Politico.

Йдеться про спільний проєкт із розробки нафтових та газових родовищ на Далекому Сході “Сахалін-2”, частка Shell у якому становить 27,5%.

«У разі завершення ця угода означатиме переведення понад $1 млрд із Росії на рахунки Shell. Це були б криваві гроші у чистому вигляді», — написав Устенко.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Shell оголосила про ухід з російського ринку та списання активів та інвестицій у Росії на 5 млрд доларів.

«Ми закликаємо Shell направити будь-яку виручку від продажу або дивідендів у Росії на потреби жертв війни — тієї самої війни, яку ці активи підживлювали та фінансували», — додав він.

Shell від коментарів відмовилася, пославшись на те, що в даний час не веде бізнесу в Росії або будь-яких переговорів про продаж своєї частки в проекті “Сахалін-2”, тому не може говорити про те, що могло б статися з доходами від такого продажу.

«Ми розуміємо, що на даний момент у Shell може не бути вибору, чи прийняти цю пропозицію», — визнав Устенко у листі, але заявив, що існує «непереборна» моральна підстава для пожертвування будь-якого такого прибутку.

Тим часом за даними НУО Global Witness, мільярд доларів – це лише близько десятої частини всієї суми, необхідної для відновлення енергетичної інфраструктури України, що постраждала від російських ударів.

Читайте також: 184 420 окупантів ліквідували українські захисники за час повномасштабної війни