fbpx

Кімнатні квіти потребують турботи

Діліться інформацією з друзями:

Кімнатні квіти – це постійне джерело позитиву. Маленька домашня зелена оаза в шаленому вихорі життя. Проте й вони потребують вашої турботи.

Їх можна «пригостити» добривом, універсальним для будь-яких квітів. Це спита кава. Кавову гущу висипе у вазон і обережно перемішайте. Завдяки такому нехитрому прийому земля стане більш пухкою та легкою. Можна застосувати й чайну заварку. Та не забувайте, що заварку та кавову гущу в грунті просто «обожнюють» чорні мушки (сциариди). Тож будьте обережними. Бо тоді ризикуєте наразити себе на зайвий головний біль.

Шкірочки від мандаринів або апельсинів можуть перетворитися на прекрасне добриво для домашніх рослин. До того ж вони приберуть павутинного кліща. Для цього цедру необхідно подрібнити, наповнити нею приблизно на третину літрову банку і залити до верху кип’ятком. Настоявши таке «цитрусове» добриво протягом доби, відцідити. Шкірочки викинути а банку долити до верху, додавши чистої води.

Так само готується добриво й з бананових шкірочок. Подрібнити їх, наповнити банку до половини і залити водою до верху. Настоювати протягом доби, після чого процідити, шкірочки викинути, а банку знову заповнити до верху чистою водою.

«Живильний коктейль» – так називають добриво з цибулі. Верхнє лушпиння, залите у пропорції 50 г на 2 літри гарячої води, доведене до кипіння протягом 10 хвилин та настояне три години, гарно позначиться на рості всіх без винятку домашніх рослин і допоможе повністю позбутися комах-паразитів, які часом нищать кімнатні квіти. Обприскуйте відваром і верхній шар землі.

Яєчна шкаралупа багата кальцієм. А кальцій нейтралізує кислотність. Тому при внесенні мінерального добрива, яке підвищує кислотність грунту, для його нейтралізації додають шкаралупу. Її добре промивають, висушують подрібнюють, а потім додають в грунт. Оскільки шкаралупа розкладається повільно, додавати її потрібно душе помірно. А от подрібнювати слід як можна більше. Корисно також поливати кімнатні рослини охолодженою водою, в якій варили яйця.

Галина ГРИЦЮК