Взимку наш організм може бути ослаблений нестачею вітамінів та мікроелементів, а також, хронічними стресами. Реакцією організму на такі обставини є хронічне запалення, яке здатне пригнічувати захисну імунну функцію.
Для зміцнення імунітету важливо додавати до свого раціону продукти багаті вітамінами та фітонутрієнтами, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь, а також важливі для запобігання виникненню хронічних запальних процесів в організмі.
![Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 1 Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 1](https://i0.wp.com/7dniv.rv.ua/wp-content/uploads/2025/02/kurkuma.webp?resize=900%2C600&ssl=1)
1. Куркума
Куркума — це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума.
Куркума є одним із найбільш вивчених антиоксидантних рослинних засобів у світі.
Зокрема, куркумін — активний інгредієнт куркуми — є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі та зміцнює імунну систему.
У куркумі міститься величезна кількість вітаміну С, Е і К. Вітамін К має виражену кровозгортувальну дію та є важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також вітамін К стимулює найважливіший антиоксидант у тілі — амінокислоти глутатіону.
![Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 2 Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 2](https://i0.wp.com/7dniv.rv.ua/wp-content/uploads/2025/02/harbuzove-nasinnia.webp?resize=900%2C600&ssl=1)
2. Гарбузове насіння
Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Крім того, і широкий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. Також у насінні міститься багато клітковини.
У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь у широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, у тому числі в синтезі РНК і ДНК, формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також правильному функціонуванні кишківника.
Гарбузове насіння — джерело цинку, адже в 30 г міститься понад 2 мг цього мінералу. Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання й ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку й запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну й чоловічу статеву функцію.
Сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, — одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).
![Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 3 Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 3](https://i0.wp.com/7dniv.rv.ua/wp-content/uploads/2025/02/brokoli.webp?resize=900%2C649&ssl=1)
3. Броколі
Броколі — це джерело зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань.
Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка. Дане з’єднання пригнічує запалення, знижуючи рівень руйнуючих активних форм кисню (АФК) на 73 %.
Дослідники вважають, що броколі також може бути дуже корисною для лікування колітів та підвищеної кишкової проникності.
Броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих містять глюкозінолатні з’єднання, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються та допомагають поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишечника.
![Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 4 Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 4](https://i0.wp.com/7dniv.rv.ua/wp-content/uploads/2025/02/kvashena-kapusta.webp?resize=600%2C900&ssl=1)
4. Ферментовані продукти
Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70 % до 80 % клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику.
Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.
Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.
![Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 5 Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 5](https://i0.wp.com/7dniv.rv.ua/wp-content/uploads/2025/02/chasnyk-1.webp?resize=900%2C600&ssl=1)
5. Часник
Часник є одним із кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить понад 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.
Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.
Джерело: Управління охорони здоров’я м. Рівне
Читайте також: Зимові вітаміни для імунітету