fbpx
Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет

Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет

Діліться інформацією з друзями:

Взимку наш організм може бути ослаблений нестачею вітамінів та мікроелементів, а також, хронічними стресами. Реакцією організму на такі обставини є хронічне запалення, яке здатне пригнічувати захисну імунну функцію.

Для зміцнення імунітету важливо додавати до свого раціону продукти багаті вітамінами та фітонутрієнтами, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь, а також важливі для запобігання виникненню хронічних запальних процесів в організмі.

Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 1

1. Куркума

Куркума — це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума.

Куркума є одним із найбільш вивчених антиоксидантних рослинних засобів у світі.

Зокрема, куркумін — активний інгредієнт куркуми — є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі та зміцнює імунну систему.

У куркумі міститься величезна кількість вітаміну С, Е і К. Вітамін К має виражену кровозгортувальну дію та є важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також вітамін К стимулює найважливіший антиоксидант у тілі — амінокислоти глутатіону.

Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 2

2. Гарбузове насіння

Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Крім того, і широкий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. Також у насінні міститься багато клітковини.

У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь у широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, у тому числі в синтезі РНК і ДНК, формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також правильному функціонуванні кишківника.

Гарбузове насіння — джерело цинку, адже в 30 г міститься понад 2 мг цього мінералу. Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання й ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку й запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну й чоловічу статеву функцію.

Сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, — одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).

Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 3

3. Броколі

Броколі — це джерело зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань.

Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка. Дане з’єднання пригнічує запалення, знижуючи рівень руйнуючих активних форм кисню (АФК) на 73 %.

Дослідники вважають, що броколі також може бути дуже корисною для лікування колітів та підвищеної кишкової проникності.

Броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих містять глюкозінолатні з’єднання, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються та допомагають поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишечника.

Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 4

4. Ферментовані продукти

Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70 % до 80 % клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику.

Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.

Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.

Як вберегтися від зимового авітамінозу та зміцнити імунітет - фото 5

5. Часник

Часник є одним із кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить понад 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.

Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.

Джерело: Управління охорони здоров’я м. Рівне

Читайте також: Зимові вітаміни для імунітету