Як рівнянам оздоровити печінку

Щоб оздоровити печінку, яка є справжньою лабораторією для вироблення важливих для всього організму речовин, достатньо уникати надмірностей і регулярно слідувати простим порадам.

Щодня намагайтеся випивати 8 склянок чистої фільтрованої води. Це дієвий і простий спосіб полегшити виведення з організму продуктів обміну.

Ще краще – починати день зі склянки води, в яку додати трохи соку лимона (якщо здоров’я вам це дозволяє). Лимон стимулює діяльність печінки – його кислота сприяє виробленню жовчі, яку можна назвати транспортом, що «вивозить» з організму продукти розпаду.

Печінку відновлює й рослинна їжа. Тому слід більше їсти зелених салатів, буряка, моркви, всіх видів капусти. Додавайте ці овочі в раціон як мінімум двічі на день. Не уникайте часнику та цибулі: в них, як і в капусті броколі, міститься сірка, потрібна для стимуляції діяльності печінки.

Час від часу необхідно масажувати ділянку нижче правого підребер’я, де міститься печінка й жовчний міхур. Це допоможе поліпшити кровообіг та обмін речовин у цих органах.

Пам’ятайте й про «зелену аптеку». Молочний чортополох (розторопша), куркума та кульбаба чудово захищають печінку. Куркуму можна завжди купити у відділі приправ.

Для нормальної роботи печінки потрібно чимало поживних речовин. Не забувайте періодично приймати якісні мінеральні добавки та полівітаміни, які потрібні для нормальної детоксикації печінки.

Стежте, щоб вони надходили в організм разом із продуктами харчування.



Особливо важливі для печінки:

  • – магній (пшеничні висівки, кунжут, гарбузове насіння, соняшникове насіння, всі види горіхів, гречані, вівсяні, рисові крупи, соя, горох, квасоля);
  • – кальцій (кунжут, усі види горіхів, молочні продукти, особливо бринза й тверді сири, бобові, базилік, зелень петрушки, капуста тощо);
  • – калій (яблучний оцет, мед, пшеничні крупи, сухофрукти, морква, кабачки, огірки, банани й практично всі овочі та фрукти);
  • – мідь (пшоняні, гречані, вівсяні крупи, макарони з твердих сортів пшениці, яловича печінка, печінка тріски);
  • – натрій (морська капуста, морепродукти, яйця);
  • – залізо (сушені білі гриби, печінка свиняча, пивні дріжджі, морська капуста, гарбузове насіння, какао, гречані крупи, халва);
  • – цинк (пшеничні висівки, печінка яловича, дріжджі сухі, кунжут, насіння гарбузове, яловичина тушкована та ін.);
  • – селен (почищені зернові культури, борошно грубого помелу, пшеничні висівки, пророслі зерна пшениці, кукурудза, помідори, гриби, морепродукти, сирні субпродукти, яєчний жовток, цибуля, часник тощо);
  • – марганець (усі види горіхів, шпинат, буряк, абрикоси, гриби, печінка, часник).

 

Вкрай негативно печінка реагує на алкоголь, наркотики, знеболювальні препарати. Навіть малі дози цих речовин можуть завдати величезної шкоди, якщо приймати їх регулярно.

Валентина КОПЕЛЬ, лікар-санолог ОЦЗ

Постійно бути в курсі новин вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»

Діліться корисною інформацією з друзями: