fbpx
Як правильно і як довго можна зберігати черешні, щоб не отруїтися

Як правильно і як довго можна зберігати черешні, щоб не отруїтися

Діліться інформацією з друзями:

В Україні триває сезон черешні. Потрібно знати, як правильно зберігати ягоду, щоб якомога довше її зберегти та не отруїтися.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Як зберігати черешню

Після покупки, черешню потрібно відразу перебрати та викинути всі з пліснявою або пошкодженнями.

Найкращий спосіб подовжити термін служби свіжої черешні – переконатися, що вона залишається максимально сухою. Миття свіжої ягоди перед зберіганням може прискорити процес псування.

Натомість промийте їх холодною водою безпосередньо перед тим, як з’їсти. Якщо у вашому холодильнику достатньо місця, найкраще перекласти черешні в широкий і плоский контейнер для зберігання.

При правильному зберіганні свіжа черешня повинна зберігатися в холодильнику не менш як тиждень.

Ягоди можна також морозити та сушити. Заморожена та сушена черешня зберігає всі свої корисні та смакові якості.

Свіжу зібрану черешню найкраще зберігати в плоских ящиках, перекладаючи шари листям і відкидаючи зіпсовані. Таким чином вони залишаться сухими, не виділять сік і довше збережуться.

Чи отруйні кісточки

Потрібно обов’язково відокремити й викинути кісточки. Тверда серцевина плоду містить ціанід і може бути отруйною. З’їдання навіть 3-4 подрібнених кісточок може бути надзвичайно шкідливим і, можливо, смертельним.

Довідка: черешневі і вишневі кісточки містять сполуку під назвою амигдалін, яку тіло може перетворити на ціанід, якщо кісточку подрібнити або розжувати. Якщо проковтнути кісточку чи декілька – нічого страшного не станеться, головне не подрібнювати їх і не розкушувати. Токсичність залежить від сорту черешні/вишні та кількості спожитого.

При виборі черешень також потрібно звертати на запах. У ньому не повинно відчуватися кислих нот. Якщо вони є – якісь із ягід пошкоджені та вже починають бродити.

Користь черешні

У черешнях багато вітаміну В і клітковини, які нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, покращують метаболізм і допомагають впоратися із закрепами.

Рослинні антиоксиданти в черешні сприяють легкому перетравленню жирної їжі. Тому вона якнайкраще підходить на десерт після ситного обіду.

Сік черешні стимулює травлення, його вживають при ослабленні моторики та болях у шлунку. Завдяки великій кількості клітковини, ягоди нормалізують роботу ШКТ, покращують метаболізм, попереджають запори та усувають набряклість.

Читайте також: Понад 800 тисяч фінансування отримають молодіжні проєкти з Рівненщини