Відома дієтологиня розповіла про унікальні властивості огірків

Діліться корисною інформацією з друзями:

Без огірка просто неможливо уявити свіжі літні салати. Це один з найбільш корисних і популярних овочів на нашому столі. Його з давніх часів використовували як засіб від багатьох хвороб. Про унікальні властивості цього овоча розповіла відома дієтологиня Світлана ФУС.

За її словами, це один з небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва «агурос» в перекладі з грецької саме означає «незрілий».

– Він низькокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни і антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри та волосся, – розповіла Світлана Фус.

Харчова цінність огірка в першу чергу зумовлена високим вмістом:

  • Лютеїну та зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.
  • Фтостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином при вживанні огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові.

Дієтологиня радить вживати огірки зі шкіркою, адже основна маса вітамінів та інших корисних речовин знаходиться саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини. Тоді надмірне вживання може зашкодити.

До речі, не варто зберігати огірки в нарізаному вигляді. Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають «антивітамін С» – бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його. Виділення антивітамінного ферменту відбувається при подрібненні огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед вживанням, щоб не втрачати вітамін С. Аскорбатоксидаза, щоправда, є також є в інших овочах і фруктах. Її багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині.

Незважаючи на всю користь огірка, існують і протипоказання для його вживання. Не рекомендується їх їсти при загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, при нирковій недостатності.