fbpx

Під час хвороби коли не хочеться їсти, не знущайтеся над собою – радить рівненська лікарка

Діліться інформацією з друзями:

В усі часи при будь-якому захворюванні першим, чільним призначенням, вважалася її величність ДІЄТА.

Згідно з сучасними протоколами лікування зникли відповідні «Столи за Певзнером», де чітко прописувалися рекомендовані дієтотерапії. При деяких захворюваннях – голод, при інших – протерта їжа, іноді – посилене харчування з великим вмістом висококалорійного жиру…

Та, виявляється, навіть звичайна застуда, грип, а зараз – COVID-19 теж потребують спеціального харчового раціону. Дехто з хворих навчилися прислухатися до свого організму. Тому, коли не хочеться їсти, не знущаються над собою і просто п’ють достатню кількість підкисленої рідини (води, потогінного чаю з лимоном). А вже за появи апетиту починають вживати овочі й фрукти, супчики чи каші на воді з додаванням масла.

Однак існує певна категорія пацієнтів, котрі глибоко переконані, що знежирений м’ясний бульйончик є справжнім еліксиром для одужання. Це помилкове твердження. Необхідно одразу ж наголосити, що цей тваринний вивар з яловичини, телятини, свинини, курятини, або навіть м’яса риби (уха) є дуже небезпечний.

Хімічний склад бульйону вражає: 50% пуринів, важкі метали, залишки антибіотиків, а також різної шкідливої хімії… Але нас найбільше цікавлять пурини, кінцевим продуктом обміну яких є сечова кислота. Високий рівень останньої викликає в людей справжній подагричний напад, який супроводжується різким підвищенням температури, вираженою ломотою у тілі, сильними болями у м’язах і суглобах. Якщо згадані симптоми проявляються на фоні гострого респіраторного захворювання, то це може призвести до гіпертермії з тяжкими наслідками.

Тож дотримання елементарної дієти при респіраторних захворюваннях допоможе пацієнтам максимально легко пережити гострий етап хвороби, швидко і без ускладнень одужати.

Галина БАРАБОЛЯ, сімейний лікар ЦПМСД «Ювілейний»