Ці рослини подібні, як і їхні плоди. Вони, як сестри, відносяться до одного роду слив, але не близнята. Тож резонне запитання: «Що корисніше для здоров’я – вишня чи черешня?» Відома дієтологиня Світлана ФУС у своєму блозі розповіла про відмінності цих ягід.
За її словами, обидві ягоди трохи різняться кількісним складом цінних нутрієнтів. Вітамінно-мінеральний склад вишні багатший, а цукру в два рази менше, ніж у черешні. Вишня характеризується досить високим вмістом бета-каротину (в 100 г – 15% добової норми) і це набагато більше, ніж у черешні.
Темно-червоний колір стиглим вишням та черешням надають рослинні пігменти антоціани. Ці речовини блокують запальні процеси. Вони містяться також у багатьох інших темно-червоних ягодах – ожині, смородині, суниці.
Вишня і черешня – низькокалорійні. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність 50-62 ккал.
Вишня – чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів, він дорівнює 22. У черешні індекс також низький – 25. У вишні та черешні присутні макро- і мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5-8% від денної норми у 100 г ягід.
Плоди вишні (особливо терпкі кислі сорти) містять мелатонін – гормон, який покращує сон, має антидепресивну дію.
Поки сезон, постарайтеся заготовити вишню на зиму. Найліпший спосіб – заморожування.
Свіжа черешня рекомендована людям із залізодефіцитною анемією, бо 100 г плодів містить 10% від добової норми заліза. Їсти черешню можна тим, хто страждає дерматологічними проблемами. А косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.
Не рекомендується їсти черешню у великих кількостях людям, схильним до повноти і хворим на цукровий діабет через підвищений вміст глюкози і фруктози. Також не варто нею зловживати тим, хто має схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишківнику.
Протипоказана вишня:
людям із гострими та хронічними захворюваннями травного тракту;
при виразці або гастриті з підвищеною кислотністю;
при алергічній реакції на вишню або черешню слід відмовитися від їх вживання.
Через високий вміст органічних кислот, вживання вишні може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тому після їжі краще прополоскати рот водою.
Рекомендована норма фруктів – 300 г на день, частиною можуть бути вишні та черешні.
*Врахуйте корисні властивості та певні протипоказання обидвох ягід і оберіть щось одне, або обидва види. Їжте із задоволенням і будьте здорові.
Марія МАТВІЙЧУК