Нітрати – це солі азотної кислоти, які є основою багатьох добрив, що вносяться в ґрунт. При недотриманні норми внесення добрив, нітрати можуть накопичуватися у великій кількості в овочах та фруктах.
Ранні овочі, які вирощені в теплицях часто містять більшу кількість нітратів, ніж ті, що вирощені на відкритих грядках. Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук капуста, редис, зелена цибуля та кріп, шпинат, огірки, кабачки.
При одноразовому споживанні продукту з великим їх вмістом вони не страшні, але при частому надходженні в організмі частина з них перетворюються на нітрити, які викликають загальне отруєння організму. Особливо небезпечні нітрати для маленьких дітей.
Важливим елементом зниження накопичення нітратів є дотримання норм внесення азотних добрив, гною в ґрунт.
- Пам’ятайте, що овочі та фрукти не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.
- Зелень, має бути темно-зеленого забарвлення, обріз коренів має бути свіжим.
- Перед вживанням необхідно добре промивати овочі та фрукти та очистити шкірку, де міститься найбільша кількість нітратів.
- Ефективний спосіб – замочування на 15-20 хвилин, зелень – 1 година, соління та квашення, відварювання овочів.
- Не зберігайте овочі довго, оскільки нітрати перетворюються на нітрити.
- Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу.
Джерело: Рівненський обласний ЦКПХ
Читайте також: Сімейні фермерські господарства на Рівненщині отримали компенсацію від держави