Медики Рівненщини закликають до обережності в грибний сезон

Діліться корисною інформацією з друзями:

Щороку на території Рівненщини фіксується до десятка випадків отруєння грибами, серед постраждалих є навіть діти. Цього року було вже два таких випадки. Тож медики нагадують про основні правила профілактики грибних отруєнь.

Цьогорічний грибний сезон стартував, він триватиме до початку заморозків. Щоб запобігти отруєнню потрібно добре розбиратися в видах грибів аби відрізнити їстівні від неїстівних чи отруйних.

На жаль, поки що не існує повністю надійного способу визначення безпечності цього продукту.

7 днів у ТелеграміСвіжі новини для тих, у кого мало часу

Новини які не потрапили на сайт ми розміщуємо в Телеграмі

Уникнути отруєння грибами можливо якщо дотримуватись  елементарних правил:

  • якщо ви грибник-початківець, краще ходіть у ліс з досвідченим грибником;
  • сумніваєтеся у безпечності гриба, можете залишити його в кошику, щоб уже вдома раз ретельно переглянути все зібране та викинути те, в чому ви не впевнені (коли є хоч малий сумнів у безпечності гриба – викиньте його);
  • не збирайте їстівні гриби, якщо вони ростуть поруч з отруйними, не беріть червиві та перезрілі;
  • не варто збирати гриби на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини і навіть їстівний гриб може стати небезпечним;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби.

Свіжі гриби не зберігаються довго, тому в день збору ретельно промийте їх та одразу приготуйте. Проваріть гриби не менше трьох разів, щоразу по 30 хвилин в новій підсоленій воді і тільки після цього можна їх використовувати для приготування страв. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику не більше доби.

Якщо після споживання грибів у вас з’явилися симптоми отруєння, зокрема, нудота, блювання, біль в животі, діарея, підвищення температури, задуха, судоми, галюцинації, холодні кінцівки варто одразу викликайте швидку допомогу. 

Поки чекаєте медиків, спробуйте очистити шлунок самостійно, випийте багато води.

До речі, симптоми отруєння можуть проявитися від 30 хвилин до кількох днів після споживання грибів.

Якщо ви маєте захворювання шлунково-кишкового тракту, щоб уникнути загострення, краще не їжте грибних делікатесів. Це також заборонено й літнім людям, дітям та вагітним.

Джерело: Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб