Всім відомо, що каші корисні для здоров’я. Вони містять велику кількість вітамінів, мікроелементів та корисних вуглеводів, які забезпечують енергією та підвищують працездатність. До того ж, будь-яка каша – це хороше джерело клітковини, яка виводить з організму шлаки та відповідає за засвоєння жиру з продуктів, з’їдених за день.
Серед різноманітності злаків окрему нішу займає гречка, яка є однією з рекордсменів серед каш за своїми корисними властивостями:
- містить величезну кількість вітамінів групи В, які знижують стрес і допомагають боротися з безсонням, а також покращують стан шкіри, волосся та нігтів.
- залізо допомагає утворенню червоних кров’яних тілець, які покращують колір обличчя
- калій сприяє нормалізації кров’яного тиску
- кальцій – головний помічник для здоров’я зубів, кісток та нігтів
- магній допомагає при депресії та у боротьбі із зайвими кілограмами
- рутин – це речовина, яка зміцнює стінки кровоносних судин, зупиняє кровотечі, сприяє профілактиці та лікуванню варикозного розширення вен
- антиоксидант кверцитин для профілактики онкологічних захворювань
- вітамін Р для оздоровлення капілярів
- вітамін Е сприяє збагаченню крові киснем
- містить велику кількість білка (близько 12%), який за своєю харчовою цінністю може скласти конкуренцію м’ясу, при цьому гречка набагато швидше і краще засвоюється.
- фолієва кислота відновлює імунітет та підтримує роботу серця
Завдяки дивовижному хімічному складу гречана крупа має здатність виводити з організму людини холестерин, очищати печінку, стимулювати мозковий кровообіг, зміцнювати судини та імунну систему. Враховуючи всі перелічені чудові властивості гречки, її можна рекомендувати для харчування всім – від немовлят до людей похилого віку.