Сезонні овочі – важливий компонент збалансованого харчування.
Продукти, що дозрівають у свій природний період, містять максимальну кількість поживних речовин і вітамінів, необхідних для підтримки здоров’я організму.
Такі овочі часто є свіжішими та менш обробленими, оскільки не потребують довготривалого зберігання чи транспортування.
Приємний бонус – споживання сезонних продуктів є значно дешевшим.
Отже, які секрети містить гарбуз
Вітаміни:
- Вітамін А у формі бета-каротину, який підтримує здоров’я органу зору, шкіри та слизових оболонок.
- Вітамін С (аскорбінова кислота) – зміцнює імунну систему, підтримує здоров’я слизових оболонок і шкіри.
- Вітамін K – необхідний для згортання крові та здоров’я кісток.
- Вітамін В9 (фолієва кислота) – важливий для утворення клітин крові, запобігання анемії, а також обов’язковий для нормального розвитку нервової системи плода під час вагітності.
- Вітамін E, який має антиоксидантні властивості, допомагає зберігати здоров’я шкіри та захищає клітини від ушкоджень вільними радикалами.
Мікроелементи:
- Калій – регулює водно-сольовий баланс, підтримує здоров’я серця, сприяє забезпеченню нормального серцевого ритму та артеріального тиску та допомагає нормальній роботі м’язів.
- Магній – важливий для нервової системи, регулює роботу м’язів і серця, бере участь у процесах синтезу білків та вироблення енергії.
- Цинк, важливий для імунної системи, допомагає у загоєнні ран та підтримує здоров’я шкіри.
Інші корисні компоненти:
- Бета-каротин – основний антиоксидант у моркві, який перетворюється в організмі на вітамін A.
- Рослинні харчові волокна (клітковина) – корисні для травної системи, забезпечують оптимальну композицію бактерію у кишківнику, сприяють зниженню рівня холестерину, покращенню обміну речовин.
Гарбуз також містить невелику кількість білка та низький рівень жирів, а отже – це хороший вибір для збалансованого меню.
І… про користь гарбузового насіння
Японський дієтолог Дж. Осава поставив насіння гарбуза на перше місце у таблиці корисних продуктів. Особливо цінне насіння круглого гарбуза, а не того, що нагадує диню.
Джерело: МОЗ України
Читайте також: В сезон застуд зверніть увагу на спеції