Як правильно приймаємо вітамін D восени

Як правильно приймаємо вітамін D восени

Дефіцит вітаміну D є глобальною проблемою, і в Україні від нього страждають близько 90% людей різного віку.

Що таке вітамін D і як його синтезує організм

Вітамін D – вітаміноподібна речовина, а точніше, стероїдний прогормон. Вітамін D існує у двох видах: як ергокальциферол (вітамін D2), що надходить до організму тільки з їжею, та холекальциферол (вітамін D3), який виробляється у шкірі після впливу ультрафіолету.

Основна та найбільш масштабна функція вітаміну D – стимуляція, а також засвоєння кальцію та фосфору, що мають величезний вплив на правильне формування кісток у дітей та немовлят. Стимулюючи вироблення певних білків у кишечнику, вітамін D3 значно полегшує зв’язування, а потім транспортування кальцію до крові.

Крім того, холекальциферол впливає на підвищену активність остеокластів у кістках. Кінцевим результатом є підвищення рівня кальцію у крові, а також стимуляція правильного формування та мінералізації кісток.

Чим загрожує дефіцит вітаміну D

Дефіцит вітаміну D є глобальною проблемою, і в Україні від нього страждають близько 90% людей різного віку. Гострий дефіцит вітаміну може супроводжуватися низкою таких наслідків, як:

  • рахіт у дітей;
  • остеопенія та остеопороз;
  • підвищений ризик переломів кісток;
  • вторинний гіперпаратиреоз;
  • нервово-м’язові розлади;
  • випадання волосся та ламкість нігтів.

Як приймати вітамін D

Багато фахівців радять вже від початку жовтня розпочинати приймання вітаміну D – монодобавки або у складі комплексних вітамінів. Відповідно до ВООЗ, холекальциферол та ергокальциферол рекомендується вживати у такій добовій дозі:

  • новонароджені 0-6 місяців: 400 МО незалежно від способу годування;
  • діти 6-12 місяців: 400-600 МО залежно від добової дози вітаміну D, яка приймається під час їжі;
  • діти (1-10 років): 600-1000 МО;
  • підлітки (11-18 років): 800-2000 МО;
  • дорослі (19-65 років): 800-2000 МО;
  • люди похилого віку (> 65-75 років) і люди з темною шкірою: 800-2000 М;
  • люди похилого віку (> 75 років): 2000-4000 МО, як правило, протягом року через зниження абсорбції зі шлунково-кишкового тракту та зміни метаболізму вітаміну D;
  • вагітні та жінки, що годують: 2000 МО, але перед прийманням перевірити рівень вітаміну в крові.

Джерело вітаміну D взимку та восени

Друге, найоптимальніше джерело вітаміну D, крім ультрафіолету – це правильне харчування. Було виявлено, що найбільше цього вітаміну міститься в таких продуктах:

  • риба (свіжий вугор, дикий лосось, горбуша, сардина);
  • яєчний жовток;
  • молоко козяче;
  • печінка тріски.

Вітамін D в основному присутній у продуктах тваринного походження, ми не знайдемо його у фруктах чи овочах.

Читайте також: Вітаміни для серця та судин: чому їх варто купувати та використовувати

  • Чи варто восени перекопувати город: поради досвідчених городників
    Багато дачників традиційно перекопують город восени, перед настанням морозів, вважаючи це обов’язковим ритуалом для підготовки до нового сезону. Однак сучасна агрономія та досвід практикуючих господарів показують, що це не завжди корисно. Перекопування може порушити структуру ґрунту, знищити корисних мікроорганізмів і…