fbpx
9 причин, чому корисно їсти цей недооцінений суперпродукт

9 причин, чому корисно їсти цей недооцінений суперпродукт

Діліться інформацією з друзями:

Мангольд допоможе здоров’ю серця і має протизапальні властивості.

Про це пише BestLife.

Ні для кого не секрет, що зелені овочі з темним листям є одними з найкращих для споживання суперпродуктів. Однак, якщо ви віддаєте перевагу найпопулярнішим видам – наприклад, капусті та шпинату – ви пропустили унікальні переваги іншого джерела поживних речовин: Мангольда.

Експерти стверджують, що вживання цього листового овочу, який є нащадком родини бурякових, має значні переваги для серця та кишківника. Окрім цього, є й багато інших важливих переваг вживання мангольда.

1. Мангольд допомагає здоров’ю серця

«Мангольд містить багато магнію та калію, які допомагають регулювати кров’яний тиск, балансуючи рівень натрію та розслабляючи кровоносні судини, – пояснює Вейд Лайтхарт, сертифікований консультант зі спортивного харчування та президент компанії BIOptimizers. – Отримання достатньої кількості цих мінералів може підтримати здоров’я серцево-судинної системи та знизити ризик гіпертонії та інсульту».

2. Мангольд корисний для кишківника

Ваш кишківник отримає користь від великої кількості клітковини та пребіотиків, що містяться в листовій зелені.

«Мангольд містить розчинну і нерозчинну клітковину, яка сприяє регулярному випорожненню кишківника, підтримує різноманітність мікробіома кишківника і може зменшити здуття живота», – каже Лайтхарт. – Вміст клітковини також сприяє насиченню, що надає додаткову підтримку у триманні ваги під контролем».

3. Мангольд має унікальні протизапальні властивості

Хронічне запалення широко визнано першопричиною цілого ряду хронічних захворювань. Джессіка ДеЛюіз, засновниця The Wellness Kitchenista, каже, що протизапальні властивості мангольда надають «потужні переваги для загального здоров’я людини та захисту від хвороб».

Вживаючи цей вид листової зелені, ви можете допомогти запобігти діабету 2 типу, раку, серцево-судинним захворюванням, ревматоїдному артриту, аутоімунним захворюванням тощо.

«На відміну від багатьох інших листових салатів, мангольд багатий на беталаїни, це ті самі пігментні сполуки, що має й буряк. Вони допомагають знизити запальну реакцію та окислювальний стрес», – стверджує Лайтхарт.

4. Мангольд – виняткове джерело вітаміну К

Вітамін К необхідний для підтримки здоров’я кісток і крові, а мангольд є чудовим його джерелом.

«Мангольд є одним з найкращих рослинних джерел вітаміну К, забезпечуючи понад 300 відсотків рекомендованої добової норми в одній чашці вареної зелені», – каже Лайтхарт. – Вітамін К має вирішальне значення для згортання крові й підтримує мінералізацію кісток, допомагаючи регулювати рівень кальцію, знижуючи ризик остеопорозу і переломів».

Однак ДеЛюіз зазначає, що продукти, багаті на вітамін К, можуть бути небезпечними для тих, хто приймає варфарин, антикоагулянт, який використовується для запобігання утворенню тромбів.

Тому завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж додавати нові продукти до свого щоденного раціону – особливо якщо ви приймаєте ліки або добавки, які можуть спричинити взаємодію.

9 причин, чому корисно їсти цей недооцінений суперпродукт - фото 1
Фото: Simply Recipes / Elise Baue

5. Мангольд допомагає регулювати рівень цукру в крові

Ще однією важливою перевагою вживання мангольда для здоров’я є те, що його високий вміст антиоксидантів допомагає поліпшити чутливість до інсуліну.

«Мангольд містить сирінгову кислоту, флавоноїд, який допомагає регулювати рівень цукру в крові, пригнічуючи певні ферменти, що перетравлюють вуглеводи. Високий вміст клітковини також підтримує здоровий рівень цукру в крові», – зазначає Лайтхарт.

6. Мангольд підтримує здоров’я очей

Інші види антиоксидантів, що містяться в мангольді, відомі як лютеїн і зеаксантин, корисні для здоров’я очей.

«Насичено-зелене листя мангольда насичене каротиноїдами, такими як лютеїн і зеаксантин. Ці каротиноїди допомагають захистити від вікової дегенерації, жовтої плями та катаракти, що робить мангольд чудовим продуктом для довготривалої підтримки зору», – зазначає Лайтхарт.

Деріл Жоффре, сертифікований дієтолог, фахівець зі здоров’я кишківника та автор книги «Відмовтеся від цукру», додає, що мангольд багатий на бета-каротин. Це може ще більше зміцнити здоров’я очей, захищаючи й зволожуючи поверхню ока.

7. Мангольд може підвищити ефективність фізичних вправ

Якщо ви хочете отримати більше користі від тренувань, Лайтхарт каже, що мангольд є чудовим доповненням до раціону.

«Мангольд містить багато нітратів, які організм перетворює на оксид азоту – сполуку, що покращує кровообіг і доставлення кисню до м’язів. Це може підвищити витривалість і зменшити втому», – пояснює він.

8. Мангольд допомагає боротися з дефіцитом заліза

За словами ДеЛюіза, залізо «не є чимось, що міститься у великій кількості у всіх овочах, але в значній кількості міститься в мангольді, шпинаті, буряковій зелені, кульбабі, капусті та капустяній капусті».

Лайтхарт погоджується, що це робить мангольд чудовим продуктом, який варто вживати.

«Мангольд є рослинним джерелом заліза, необхідного для транспортування кисню та запобігання анемії. На відміну від деяких інших видів зелені, він також містить вітамін С, який покращує засвоєння негемового заліза. Це особливо важливо для вегетаріанців, які отримують залізо лише з рослинним негемовим залізом, яке засвоюється гірше, ніж гемове залізо тваринного походження», негемового заліза розповідає він.

9. Мангольд – багате джерело вітамінів А, С і Е

Вітаміни А, С і Е часто приймають разом завдяки їхній потужній антиоксидантній активності, яка може виконувати цілий ряд функцій в організмі. Зокрема, вони допомагають захистити клітини від пошкодження вільними радикалами, сприяють зміцненню імунної системи, покращують дерматологічне здоров’я тощо.

Вживання мангольда забезпечує природний спосіб підвищити рівень усіх трьох компонентів. Одна чашка мангольда може забезпечити 44% рекомендованої добової норми вітаміну А, 18% вітаміну С та 4,5% вітаміну Е.

Читайте також: Що посадити в тіні в саду та на городі