fbpx

Рівнянам Великодень краще почати з води

Діліться інформацією з друзями:

Великий пасхальний піст, що тривав 40 днів, наближається до завершення. Як правило, у більшості на зміну періоду харчового самообмеження приходить час смакування пасхальними делікатесами. Тому й не дивно, що великодні частування у тих, хто дотримувався посту, нерідко провокують загострення панкреатиту та інші розлади шлунково-кишкового тракту. Оскільки піст – це великий стрес для організму, медики радять не збільшувати його і повертатися до звичного режиму харчування поступово.

Практичними порадами поділилася дієтолог Марта Гончарова:

– За 40 днів посту людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, її організм перестає вироб­ляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів. Тому перше, про що потрібно пам’ятати, – це поступовість введення таких продуктів у щоденний раціон, та уникнення переїдання. Адже надмір на тарілці провокує погані травлення і самопочуття. Дайте собі хоча б 3-4 години перерви між прийомами їжі, щоб не допустити переїдання і важкості в шлунку.

Почніть Великодній ранок з води, овочів (або овочевого соку: приміром, з моркви або селери) та яєць.

Вода та сік підготують шлунок до прийому більш важкої їжі. Далі можна спробувати яйця і паску. Але я рекомендую звичну, борошняну паску замінити сирною, вона корисніша та легша для засвоєння. Для її приготування візьміть сир типу рікота. Після такої підготовки вже в обід можна спробувати трішки м’яса. На вечерю – тушкована нежирна риба з овочами, фрукти.


У Дубно жінка з коронавірусом народила дитину 


М’ясо до святкового столу краще запекти, приготувати на пару, зварити чи протушкувати.
Відмовтеся від копченої, маринованої їжі. Вона для здорової людини не корисна, а надто – після посту. До печеного м’яса додайте овочевий гарнір, зелень. Це гарне джерело клітковини для вашого організму. Зараз вже є молода редиска, мікрогрін, листя салату, рукола.

Вживаючи овочі і зелень, ви покращите травлення. Їжте невеликими порціями, добре пережовуючи всі страви.

Не забувайте про воду. Вона має бути лужною. Воду потрібно пити після пробудження натщесерце, після сніданку, між обідом та невеличким перекусом. Ця порада особливо цінна, коли в раціоні буде багато борошняних виробів (паски, коржики і т.д.). Уявіть собі, як це все може склеюватися у вашому шлунку без достатньої кількості води. У багатьох людей, які п’ють недостатньо рідини, загострюються панкреатити, виникають закрепи. Тому дотримуйтесь добової норми води. Для дорослої людини її визначають таким розрахунком: 30-40 мл води на кілограм маси тіла.

Алкоголь під забороною.

Не секрет, що психоемоційний стан у багатьох людей під час самоізоляції не дуже добрий. Дехто думає, що зможе виправити ситуацію, перехиливши чарочку-другу за святковим столом. Але це не тільки, не допоможе, а ще більше погіршить ваш настрій. До того ж алкоголь – досить калорійний продукт. Тому я не рекомендую міцні алкогольні напої, і особливо для тих, хто дотримувався посту. Почніть із 50 грамів сухого червоного вина на честь світлого свята, так ви не зашкодите своєму організму.
Коли перший етап адаптації до нового раціону пройдений без погіршення самопочуття, болів і дискомфорту, можна далі його розширювати, більше споживати м’ясних страв.
На завершення я вам побажаю міцного здоров’я. Не забувайте про те, що продукти на вашій тарілці формують середовище всередині вашого тіла. Тому чим здоровішу їжу ви споживатимете, тим краще себе почуватимете.
Розпитувала Аліна БУДАФЕНКО

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»